Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

 
 





 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ


6946311636

 
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ  ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 
 

ΕΚΔΟΣΗ       01.12.13

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Πρόλογος -  Γενικά για τους υπολογιστές

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Στοιχεία χρήσης υπολογιστή και διαχείριση ιντερνέτ

Άνοιγμα υπολογιστή - Κλείσιμο υπολογιστή

Ενεργοποίηση εικονιδίου ιντερνέτ

Επεξεργασία κειμένου με  Word

Email

Skype

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Εγκατάσταση προγραμμάτων σε υπολογιστή με win 7

Αντιμετώπιση ιών

Επαναφορά συστήματος

Κατάργηση ή προσθήκη κωδικού εισόδου

Εργαλείο αποκομμάτων

Τοποθέτηση εικονιδίων βοηθητικών προγραμμάτων στην οθόνη

Μεταφορά αρχείων από φορητά μέσα αποθήκευσης

Επεξεργασία φωτογραφίας

Φορητές μνήμες

Χρήση του προγράμματος wincmd32

Ενεργοποίηση κάμερας σε φορητούς υπολογιστές

Εγκατάσταση εκτυπωτή

Εγκατάσταση των ελληνικών στα win7

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ελεύθερα προγράμματα

Ιnterfast0

Dropbox

Teamviewer

        Αρχεία αποθήκευσης κομματιών της οθόνης

Αdobe reader, adobe flash player

Πρόγραμμα  power dvd 5

Προγράμματα με δεύτερο συνθετικό   flv

Πρόγραμμα  cd to mp3 (συμπίεση μουσικής)

Πρόγραμμα rar.exe

Γενικές παρατηρήσεις

Βlogs

Εσοδα έξοδα επιχείρησης

Πρόγραμμα  έσοδα έξοδα οικογενείας

Face book

Twitter

Πρόγραμμα κοινόχρηστων της πολυκατοικίας

Λεξικό όρων πληροφορικής – Ενδιαφέρουσες διευθύνσεις του  Ιντερνέτ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Οι παρούσες σημειώσεις περιλαμβάνουν συνοπτικές οδηγίες για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, από χρήστες με διάφορα επίπεδα ενημέρωσης. Το Α ΜΕΡΟΣ απευθύνεται σε εντελώς αρχάριους και η γνώση του είναι αρκετή για απλή χρήση. Το Β ΜΕΡΟΣ απευθύνεται με πληροφορίες σε πλέον έμπειρους χρήστες και το Γ ΜΕΡΟΣ περιλαμβάνει συμπληρωματικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται συνήθως.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

H τεχνολογία εξελίχθηκε σε τρία στάδια.


Το πρώτο στάδιο αρχίζει από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη. Τα δεύτερο στάδιο αρχίζει με την εμφάνιση της ατμομηχανής (περίπου το 1700 μ.Χ.)  και φθάνει μέχρι την κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών (περίπου 1945) και το τρίτο στάδιο αρχίζει από την εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο στάδιο έγινε η βιομηχανική επανάσταση που άνοιξε ένα από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Λίγα για την ιστορία του Η/Υ


Η ευρεία χρήση των υπολογιστών άρχισε γύρω στα 1990 παρόλο που ο πρώτος είχε κατασκευαστεί από την ΙΒΜ το 1950.

 Ο πρώτος είχε όγκο ενός μεγάλου δωματίου και τρεις ανθρώπους που άλλαζαν συνεχώς καμένες λάμπες που έπαιζαν το ρόλο διακόπτη:

       ναι = ανοικτή    όχι= κλειστή.

Ο πρώτος υπολογιστής σε  τιμή περίπου 2000 σημερινά ευρώ είναι ο θρυλικός Sinclair ZX81 που εμφανίστηκε το 1981  πριν από 30 χρόνια από σήμερα. Ηταν ένα μαύρο κουτί με πληκτρολόγιο μεμβράνης, που μπορούσε να δώσει 7 χρώματα σε 15 αποχρώσεις. Για οθόνη χρησιμοποιούσε μια κοινή ασπρόμαυρη ή έγχρωμη τηλεόραση. Εδινε θολό σήμα, είχε μόλις 1K RAM μνήμη και έτρεχε μάλιστα στα 3,5 ΜΗz,  χωρίς  ήχο με ενσωματωμένη μια απλή BASIC και που φόρτωνε ή έσωζε αρχεία σε μια κασέτα μαγνητοφώνου.


Ο ZX81 ήταν τεράστια επιτυχία για την εποχή του και ήταν η πρώτη προσιτή μαζική αγορά υπολογιστή στο σπίτι. Οι ποιο παλιοί από εμάς με ένα τέτοιο ξεκινήσαμε – εγώ τον παρομοιάζω.. με ένα σκαραβαίο – και κάναμε τα πρώτα προγραμματάκια όπως παιχνίδια στην αρχή και στη συνέχεια ακόμη και απλά στατικά.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε για κάποιο διάστημα στην ίδια περίπου μορφή με λίγο περισσότερες  δυνατότητες ο Specrum ZX 48 και ZX  128 , επίσης χωρίς  ήχο με ενσωματωμένη μια απλή BASIC (γλώσσα προγραμματισμού).

 

 


Στη συνέχεια το 1982 – 83 κυκλοφόρησε ένας προσιτός  υπολογιστής της IBM παράλληλα η Microsoft   έδωσε το πρώτο λειτουργικό σύστημα το Ms Dos.  Στη δεκαετία του 80 εκατομμύρια χρήστες δούλεψαν με αυτό το λειτουργικό. Οι οθόνες κατά το πλείστον ήσαν μονόχρωμες, ή οι ακριβότερες, όσο και ένας υπολογιστής, έγχρωμες με 254 χρώματα και ανάλογη σχεδόν ανύπαρκτη ανάλυση. Η μνήμη RAM ήταν 640 Κ. Ο σκληρός δίσκος δεν είχε βρεθεί ακόμη αλλά είχαμε μαλακές  δισκέτες 5,5 ιντσών πανάκριβες (200 σημερινά ευρώ) με χωρητικότητα… 540Κ  και αργότερα 1000Κ. Στη συνέχεια είχαμε σκληρές δισκέτες 1,4 ΜΕGΑ. Ο πρώτος σκληρός δίσκος πανάκριβος περίπου 500 ευρώ είχε χωρητικότητα μόλις 10 ΜΕGΑ. Ο επεξεργαστής στην αρχή ήταν 80 MHz και λίγο αργότερα  286, 386 MHz. Παράλληλα κυκλοφόρησε η Apple ένα υπολογιστή που είχε οθόνη digital και εμφάνισε τα πρώτα παράθυρα. Ηταν πολύ ακριβή αλλά απείρως καλύτερη και ταχύτερη της ΙΒΜ. Ο λόγος που κυριάρχησε η ΙΒΜ είναι ότι πολλοί αγόρασαν ΙΒΜ και έκαναν πολλά προγράμματα. Δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει τα Windows, αλλά κυκλοφορούσαν μικρά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και λογιστικού φύλλου. Ένα σοβαρότερο πρόγραμμα που περιείχε από όλα ήταν το Framework που για να ενεργοποιηθεί έπρεπε να εισάγεις τρεις σελίδες οδηγίες γύρω στις πέντε ώρες και αλλοίμονο σου βέβαια αν έκανες ένα κόμμα λάθος, έπρεπε να επαναλάβεις τη διαδικασία από την αρχή. Στη συνέχεια οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να εμπλουτίσουν τους υπολογιστές με αυξημένη μνήμη, με τεράστιους σκληρούς δίσκους, πολυπύρηνους επεξεργαστές κλπ. κλπ.

Η  Microsoft  το 1990 παρουσίασε τα windows 3.0 που απλοποίησαν την χρήση και αύξησε την παραγωγικότητα. Το 1992  η Microsoft   είχε πλέον ήχο και CD ROM και έτσι προχωρήσαμε με τα  office 95 και 97 με αποτέλεσμα να φθάσουμε σε πλήρως αυτοματοποιημένα δια των XP,  VISTA,  WIN7, WIN 8 στα Office 2007 και 2010, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις αμέτρητες ευκολίες και δυνατότητες.

Σήμερα ο οποιοσδήποτε χωρίς καν στοιχειώδεις γνώσεις μπορεί σε 5 λεπτά να μπει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Εγώ με τους  υπολογιστές της εποχής γύρω στα 1993, έκανα 5 ολόκληρους μήνες, ναι μήνες, να κάνω την πρώτη είσοδο στο Ιντερνέτ. Με εντολές ειδικές και όχι παράθυρα με ταχύτητες ελάχιστες (modem 2 mbps και απλή τηλεφωνική γραμμή) και κανείς να μην ξέρει να σου πει κάτι. Επρεπε να τα ανακαλύψεις όλα μόνος σου, ήταν σαν να είχες πάει …στο φεγγάρι.

Η μεγάλη επανάσταση πάντως οφείλεται στην εφεύρεση των Τρανζίστορ και των τυπωμένων κοιλωμάτων. Με αυτά κατάφεραν να …εξαφανίσουν τα μεγέθη και να κάνουν πχ τα τηλέφωνα να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, άπειρες φορές, από τον πρώτο υπολογιστή της ΙΒΜ που είχε μέγεθος ενός πολύ μεγάλου δωματίου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκτός από τα μέταλλα που περνά εύκολα το ηλεκτρικό ρεύμα  και τα μη αγώγιμα που δεν περνά υπάρχουν και ορισμένα ημιαγώγιμα σώματα που περνούν πολύ μικρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το πυρίτιο (άμμος).  Με την ανακάλυψη αυτή έκαναν τα τρανζίστορ που αντικαθιστούν τις λάμπες, έχουν ελάχιστο μέγεθος και δεν καταστρέφονται με το χρόνο. Από την άλλη μεριά ανακάλυψαν τα τυπωμένα κυκλώματα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν σε πολύ μικρά μεγέθη πολύπλοκα ηλεκτρικά κυκλώματα με την κατασκευή  των τυπωμένων κυκλωμάτων, που τα  σύρματα χαράσσονται με laser  και έχουν τόσο μικρό πάχος που δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό.

Ετσι έγιναν επεξεργαστές που περιλαμβάνουν  μικροσκοπικούς διακόπτες, τόσο που σε χώρο 1 Χ 1 εκατοστό χωράνε 580 εκατομμύρια τρανζίστορ, διακόπτες και μητρικές κάρτες που συνδέονται τα περιφερειακά μηχανήματα και αποτελούνται από  μικροσκοπικά κυκλώματα με αποτέλεσμα το ένα δωμάτιο να μπήκε σε μια μητρική, όπως λέμε,  κάρτα διαστάσεων 15 Χ 25 εκατοστά και πάχους μόλις λίγα χιλιοστά. Και με δυνατότητες χιλιάδες ποιο πολλές.

Σήμερα στις συναλλαγές μας χρησιμοποιούμε το δεκαδικό σύστημα όπως το μέτρο, το κιλό, το νόμισμα (Ευρώ λεπτά) κ.λ.π. Παλιά χρησιμοποιούνταν και το δεκαεξαδικό σύστημα,    πήχης,  καντάρι, οκά κ.α. Στην Αγγλία χρησιμοποιούν ακόμη  μικτό σύστημα (ίντσα,  πόδι κλπ.).

Η λειτουργία του Η/Υ βασίζεται στο δυαδικό σύστημα (0, 1) κλειστός, ανοικτός διακόπτης. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι αριθμοί όλοι να εκφράζονται μόνο με το 0 και το 1 π.χ.  το 2  γράφεται 10 το 3 με 11, το 4  με 100, τo 5 με 101 και το 257   με 1111111  κ.λ.π.  Μόνο έτσι μπορεί να διαβάσει ο Η/Υ. Υπάρχει μετά μεταφραστής που παίρνει τα δυαδικά και μας τα δείχνει δεκαδικά.  Το μεγάλο μέγεθος των δυαδικών στις πράξεις ξεπερνιέται με την ταχύτητα ανοιγοκλεισίματος των τρανζίστορ-διακοπτών που γίνεται με την ταχύτητα του φωτός. Τα τρανζίστορ κατασκευάζονται από πυρίτιο (άμμο)  και είναι πολύ φθηνά.

Οι υπολογιστές είναι από τα λίγα πράγματα που φθηναίνουν συνεχώς με παράλληλη αύξηση των δυνατοτήτων τους. Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η σε έξη μήνες από την αγορά του, το τελειότερο μοντέλο Η/Υ θεωρείται πεπαλαιωμένο, ένα τελευταίο μοντέλο σε έξη μήνες έχει χάσει τη μισή του αξία και σε ένα χρόνο τα 75 % . Σε δύο χρόνια δεν έχει καμία αξία αν και μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη δουλειά που μας χρειάζεται.

Τι περιλαμβάνει ένα συγκρότημα Η/Υ:

Έχουμε δυο ειδών υπολογιστές. Τους επιτραπέζιους (desktop) και τους φορητούς (laptop). Τελευταία έχουμε και τις tablets με ελάχιστες πλέον διαστάσεις και πολύ υψηλές δυνατότητες που λειτουργούν όπως τα σύγχρονα τηλέφωνα με οθόνες αφής...



Για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής χρειάζονται τα μηχανικά μέρη hardware και τα προγράμματα software

α. το hardware  (Μηχανικό μέρος)  που είναι:

Η κεντρική μονάδα (το κουτί)



 

 

Τη μητρική κάρτα (motherboard) που είναι τοποθετημένος ο

επεξεργαστής με τα τρανζίστορ και πάνω σε αυτή τοποθετούνται.

 H κάρτα γραφικών που δίνει οδηγίες στην οθόνη για τα σχέδια τις εικόνες την ανάλυσή τους και τα χρώματα


H κάρτα ήχου    που μας δίνει τη φωνή και τη μουσική.

Η κάρτα γραφικών και η κάρτα ήχου μπορεί να είναι ενσωματωμένες στη μητρική όταν δεν έχουμε εξεζητημένες απαιτήσεις.

Τα αποθηκευτικά μέσα

  
 εύκαμπτοι και σκληροί δίσκοι Αποθηκευτική μονάδα είναι το μπάιτ (byte) . Μια σελίδα κειμένου χωρίς φωτογραφίες είναι περίπου      10.000 byte ενώ το παρόν κείμενο με τις εικόνες είναι περίπου 15.000.000 byte. (το μεγαλύτερο τμήμα οφείλεται στις εικόνες, αν αφαιρεθούν οι εικόνες τότε το απλό κείμενο καλύπτει μόνο 100.000 bytes)  Μια δισκέτα χωρά 1.400.000 byte άρα περίπου 140 σελίδες και ένας σκληρός δίσκος μεσαίου μεγέθους 200  GIGA ( τώρα έχουν κατασκευαστεί 1 - 1,5 και 3 ΤΕRA, 1 TERA =1000 GIGA= 1000.000 MEGA = 1 τρις bytes) χωράει 60 εκατομμύρια σελίδες. (δυο εκατομμύρια βιβλία 300 σελίδων). Τελευταία έχουν κατασκευαστεί μικροί φορητοί σκληροί δίσκοι μεγάλης χωρητικότητας συνήθως  4, 8, 32 αλλά και μέχρι 64 και 128 giga, με ελαχιστότατο μέγεθος 1 Χ 1 εκ. και μεγάλης διάρκειας ζωής γιατί δεν έχουν κινητά μέρη (η εγγύηση των κατασκευαστών είναι απεριόριστη). Υποστηρίζεται ότι σε ένα compact disk είναι δυνατή η αποθήκευση 10 δισεκατομμυρίων βιβλίων.

 


Συνήθως ένας σκληρός δίσκος καταστρέφεται κάποια στιγμή π.χ. σε 3 – 5 χρόνια λειτουργίας και χάνονται όλα όσα έχουμε γραμμένα.  Γι αυτό πρέπει να κρατάμε αντίγραφα αμέσως μετά το τέλος κάθε μέρα σε cd ή σε δεύτερο σκληρό δίσκο μέσα στον υπολογιστή, η σε φορητό.

Το μόντεμ .(modem) και το rooter

ο εσωτερικό ή εξωτερικό μόντεμ ή ασύρματο είναι μια  κάρτα ή       μια συσκευή (router) που μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν οι υπολογιστές μεταξύ των με  τη βοήθεια του τηλεφώνου (Internet)

Το Internet θα μπορούσε να προσομοιωθεί με μια τεράστια βιβλιοθήκη με δισεκατομμύρια πολύγλωσσα βιβλία που όμως πρέπει να ψάξεις να βρεις αυτό που θέλεις και που κανείς δεν εγγυάται για την ακρίβεια αυτών που λέει. Η σύνδεση – είσοδος στη βιβλιοθήκη αυτή γίνεται μέσω τηλεφώνου με ετήσια συνδρομή της τάξεως των 120 -  260 € σε κάποιο οργανισμό εξυπηρέτησης ΟΤΕ, ΔΕΗ, FORTH NET κλπ

 Υπάρχουν πολλές μηχανές ψαξίματος, εκπληκτικές, όπως το www.google.gr, www.yahoo.com κ.λ.π.

Τα CD ROM, DVD ROM, CD WRITER, DVD WRITERείναι συσκευές που διαβάζουν ή γράφουν τα CD, τα DVD.

Αυτά χρησιμοποιούνται για να ακούμε και να γράφουμε μουσική, να γράφουμε κείμενα (CD), να βλέπουμε και να γράφουμε ταινίες σε DVD,

Η χωρητικότητα ενός CD  είναι 760000 (0,76 giga  μπάιτ), ενώ ενός DVD 4500000 μπάιτ (4,5 giga).

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι για να επικοινωνούμε με την κεντρική μονάδα Υπάρχουν ασύρματα και ενσύρματα.




Την οθόνη

Οθόνη έχομε πολλών ειδών. Με καθοδικό σωλήνα, που έχει ακτινοβολία, και επίπεδες με ΤFT ,  σημαντική παράμετρος είναι η ανάλυση, πόσα δηλαδή εικονοστοιχεία (pixels)  έχει η οθόνη που σημαίνει δυνατότητα διαφορετικών χρωμάτων, αλλά και πόσο γρήγορα γίνεται η εναλλαγή των χρωμάτων που σημαίνει πάλι αίσθηση ομαλής κίνησης (αυτό είναι και συνάρτηση της ποιότητας της κάρτας γραφικών).

Τον εκτυπωτή

Για να εκτυπώσουμε τα έγγραφα που γράφουμε και τις φωτογραφίες χρειάζεται εκτυπωτής.

Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι έγχρωμοι inject. Οι τιμές ποικίλουν και έχουν σχέση με την αντοχή τους και την ανάλυση που δίνουν
 
 
 
 
 

Το σκάνερ (ένα μηχάνημα που μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες ή και έγγραφα τα οποία φωτογραφίζει (σάρωση) και μπορούμε μετά να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή) αλλά και να βάλουμε τις φωτογραφίες στα έγγραφα  ενσωματώνοντάς τις σε αυτά.

 

Τα πολυμηχανήματα, ένα σε όλα αντιγραφικό, εκτυπωτής και Σκάνερ με FAX



Τα ηχεία και ακουστικά, Για να ακούμε ήχους πχ από μουσική, ταινίες και παιχνίδια



Τα διάφορα καλώδια σύνδεσης των εξαρτημάτων.



Η κάμερα και το μικρόφωνο για συνεννοήσεις με το INTERNET,Για να μιλάμε, να ακούμε και να βλέπουμε τον υπολογιστή μας άλλους που είναι την ίδια στιγμή στο Internet.



 

Το UPS

Είναι μια συσκευή που δεν επιτρέπει να πάθει βλάβη ο Υ/Η από υπέρταση και επίσης τον τροφοδοτεί με ρεύμα για μισή περίπου ώρα ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε την εργασία μας όταν έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Β. Το software ( τα προγράμματα)

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα  όπως  επεξεργασίας κειμένου (γραφομηχανή)

Λογιστικά

Επεξεργασίας ήχου και εικόνας

Παρουσιάσεως εργασιών

Ζωγραφικής

Μουσικής

Ταινιών Κινηματογραφικών

Παιχνίδια.

 

Διάφορα βοηθητικά προγράμματα όπως επίσης και προγράμματα προστασίας από ιούς και κλοπής στοιχείων από τον υπολογιστή μας.

Τα διάφορα αρχεία (files) αποθηκεύονται στη θέση που θέλουμε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή ή σε φορητές μνήμες. Η αποθήκευση γίνεται ή απευθείας στο μέσο αποθήκευσης ή σε directory που τα ονοματίζουμε όπως θέλουμε. 

Τα ονόματα των αρχείων καλό είναι να είναι με λατινικά γράμματα και το πολύ μέχρι 8 γράμματα και τούτο γιατί παλιά προγράμματα δε διαβάζουν διαφορετικά αρχεία. Τα είδη των προγραμμάτων χαρακτηρίζονται εκτός από το κύριο όνομα και από τελεία και τρία γράμματα π.χ   .exe, .com, .doc, jpg, .bmp, .gif, .hmt, eml, .mpeg, .dbf, .wmv, .flv, mp3, .pps,

Κάθε επέκταση χαρακτηρίζει ένα συγκεκριμένο είδος αρχείων

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Οι παρακάτω σημειώσεις αποτελούν εντελώς στοιχειώδεις οδηγίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο ενός υπολογιστή, για την είσοδο στο Ιντερνέτ, την ενεργοποίηση του Google και του  Υou Tube, τη δυνατότητα σύνταξης  ενός απλού εγγράφου τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  και του Skype καθώς και μερικές ακόμη γενικές στοιχειώδεις οδηγίες, με εντελώς εμπειρικό τρόπο.  Σημειώνω εδώ ότι τα πλήρη εγχειρίδια,  έχουν αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση των WIN7 με 500 σελίδες, του  INTERNET EXPLORER με 300, GOOGLE με 300, SKYPE με 300, WORD OFFICE με 900, YOY TUBE με 400,  FACEBOOK με 350 σελίδες (συνολικά δηλαδή περίπου 3000 σελίδες).

 Άνοιγμα υπολογιστή: Η πρώτη μας δουλειά είναι να πατήσουμε το διακόπτη και να ενεργοποιήσουμε, «να ανοίξουμε όπως λέμε», τον υπολογιστή (προφανώς πρέπει να είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό ρεύμα ή αν είναι φορητός, να έχει μπαταρία  φορτισμένη και σε καλή κατάσταση). Ο υπολογιστής σε λίγο θα μας παρουσιάσει την «αρχική οθόνη» . Στην οθόνη αυτή εμφανίζονται διάφορα εικονίδια, που τοποθετούνται από εμάς για να διευκολυνθούμε στη χρήση του υπολογιστή. Πολλά από τα εικονίδια είναι αυτοτελή προγράμματα ή  φάκελοι που  περιέχουν φακέλους και αρχεία.

 Κλείσιμο υπολογιστή: Κλικ κάτω αριστερά στη σφαίρα «έναρξης» και κλικ στον «τερματισμός λειτουργίας» και περιμένουμε μέχρι να  “κλείσει” ο  υπολογιστής μας.  


Ενεργοποίηση εικονιδίου ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Ποιο συνηθισμένοι   browsers,  (τα προγράμματα εισόδου στο Ιντερνέτ), είναι ο INTERNET EXPLORER και ο MOZILA FIREFOX. Η γνώμη μου είναι ότι ο πρώτος είναι ποιο ευκολοδιαχείριστος από αρχαρίους. Η ενεργοποίηση τους γίνεται με αριστερό διπλό κλικ ή με δεξιό κλικ των πλήκτρων του ποντικιού, και στη συνέχεια απλό αριστερό κλικ στην κάρτα που εμφανίζεται στη λέξη «άνοιγμα». Επίσης μπορούμε να κατευθύνουμε το ίχνος του ποντικιού με το ποντίκι και το διπλό κλικ να το κάνουμε με το αριστερό πλήκτρο το ποντικιού του πληκτρολογίου



 
 
 
Στην εικόνα που εμφανίζεται διακρίνουμε  τη λέξη Google και κάτω από αυτήν την μπάρα του Google. Στο πάνω μέρος βλέπουμε μια άλλη μπάρα την μπάρα του Ιντερνέτ. Από το πληκτρολόγιο αν πατήσουμε συγχρόνως Alt και  Shift έχουμε εναλλαγή αγγλικών – ελληνικών. Κάτω δεξιά διαμορφώνεται ανάλογα η ένδειξη EN , EL. Για να έχουμε πληροφορίες για οτιδήποτε θέλουμε το γράφουμε στην μπάρα του Google, πατάμε Enter και άμεσα έχουμε την απάντηση ή μάλλον τις απαντήσεις διότι δίδονται μερικές χιλιάδες σε κλάσμα δευτερολέπτου. Από κει και πέρα είναι θέμα επιλογής να βρούμε την απάντηση που μας ενδιαφέρει. Άνω αριστερά  έχουμε τα δυο βέλη   (προς αριστερά , προς δεξιά) μας βοηθούν να ξαναδούμε την προηγούμενη και την επομένη οθόνη.  Αν πατήσουμε «Εικόνες» και στη συνέχεια γράψουμε στην μπάρα του Google ποιά εικόνα θέλουμε, μας παρουσιάζονται πάρα πολλές σχετικές εικόνες.  Αν κάνουμε κλικ στις εννέα τελείες και επιλέξουμε Ειδήσεις βλέπουμε τους
τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων. Με τα βέλη του πληκτρολογίου ανεβοκατεβαίνει η σελίδα. Με την επιλογή You Tube μπορούμε να γράψουμε στην μπάρα του, ότι θέλουμε και να  έχουμε τα σχετικά τραγούδια , ταινίες κλπ.  Σε όλα τα προγράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη δεξιά απάνω έχουμε την μπάρα  πατώντας το μεσαίο τετράγωνο έχουμε μεγέθυνση της οθόνης σε όλη την επιφάνεια του υπολογιστή ενώ ξαναπατώντας το, έχουμε σμίκρυνση της οθόνης στο ¼. Πατώντας το Χ απομακρύνουμε την αντίστοιχη οθόνη και για να την ξαναδούμε πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, αντίθετα αν πατήσουμε το – η οθόνη ελαχιστοποιείται και μένει στην κάτω γραμμή της οθόνης από όπου με ένα κλικ επανέρχεται. Αυτό μας επιτρέπει να ανοίξουμε άλλο παράθυρο και να επανέλθουμε εύκολα στο αρχικό. Αν σε μια οθόνη Ιντερνέτ πατήσουμε δεξιό κλικ μπορούμε να επιλέξουμε προσθήκη στα αγαπημένα, προσθήκη και ENTER.  H εμφάνιση γίνεται πατώντας, τη λέξη αγαπημένα, κάτω από την μπάρα του Ιντερνέτ.

 
 Αν σε ένα ξενόγλωσσο κείμενο πατήσουμε δεξιό κλικ και μετάφραση, πάμε απάνω και βάλουμε:  Αγγλικά σε Ελληνικά και view γίνεται μετάφραση λέξη προς λέξη.  Πολλές φορές η μετάφραση είναι δυσνόητη αλλά αν ξέρεις το θέμα σε βοηθά να καταλάβεις κάπως το κείμενο.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ  WORD

 
Για ευκολία μπορούμε  με δεξιό κλικ και Δημιουργία, πατώντας στη γραμμή : ”Έγγραφο του Microsoft Office Word” να κάνουμε ένα τυπικό έγγραφο επεξεργασίας κειμένου και να του δώσουμε  ότι όνομα θέλουμε. Στη συνέχεια το κλικάρουμε και εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα:
Υπενθυμίζουμε ότι με Alt και Shift ενεργοποιούμε Ελληνικά – Αγγλικά – Ελληνικά. Μπορούμε επίσης να ανοίξουμε το word και να πατήσουμε τη δισκετούλα, αφού γράψουμε κάτι, τότε αυτόματα μας ζητά να το αποθηκεύσουμε και προτείνει και όνομα και θέση. Επιλέγουμε τόπο αποθήκευσης αφού προηγουμένως αλλάξουμε όνομα αν δε μας κάνει το προτεινόμενο. Επιλέγουμε γραμματοσειρά κλικάρωντας τα βελάκια δεξιά από τη θέση Calibri ή Arial  επίσης βάζοντας,  μέγεθος γραμματοσειράς 14 ή 16 επίσης κάνουμε κίτρινο το εικονίδιο που δείχνει τα όρια στοίχισης των γραμμών του εγγράφου.  Έχουμε αριστερά στοίχιση, μεσαία, δεξιά και πλήρη στοίχιση. Για να έχουμε συνεχώς  κεφαλαία γράμματα πατάμε το Caps Lock. Αν θέλουμε έντονα γράμματα πατάμε το Β και αν θέλουμε υπογράμμιση πατάμε το U. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε προτάσεις γραμμένες με κεφαλαία σε πεζά ή αντίστροφα τότε χρησιμοποιούμε το εικονίδιο Αa  Για να έχουμε μεμονωμένα κεφαλαία κρατάμε πατημένο το Shift και μετά πατάμε το γράμμα. Για τονισμένο φωνήεν πατάμε το πλήκτρο μετά το Λ και μετά πατάμε το επιθυμητό γράμμα. Για ελληνικό ερωτηματικό πατάμε το Q και για δυο τελείες πατάμε το Shift το κρατάμε πατημένο και πατάμε το Q. Για αλλαγή σειράς πατάμε Enter. Το πλήκτρο ENTER χρησιμεύει για επιβεβαίωση μιας εντολής ενώ αντίθετα το πλήκτρο Esc χρησιμεύει για ακύρωση μιας εντολής. Με το Delete σβήνουμε τα επόμενα γράμμα του κέρσορα και με το  Space bar τα προηγούμενα του κέρσορα  γράμματα, με δε το  Space κάνουμε κενά μεταξύ γραμμάτων. Με επιλογή, επιλογή όλων  (Κεντρικό μενού δεξιά) κάνουμε επιλογή όλου του κειμένου με δυνατότητα μεταφοράς του κλπ. Μπορούμε, επίσης, να βάλουμε μια φωτογραφία από την οθόνη στο κείμενο, σέρνοντας την με το ποντίκι. Αν κάνουμε κλικ στη φωτογραφία μπορούμε να σύρουμε μια γωνιά της, με το ποντίκι και να τη μικρύνουμε ή μεγαλώσουμε. Επίσης μπορούμε όταν την κλικάρουμε με Εργαλεία εικόνας (άνω δεξιά),  αναδίπλωση κειμένου, διά μέσου, να γίνει διάταξη του κειμένου γύρω από την εικόνα. Κάθε τόσο  πατάμε πάνω αριστερά την δισκετούλα για αποθήκευση. Όταν τελειώσουμε πατάμε το κόκκινο Χ απάνω δεξιά και αν μας ρωτήσει να το αποθηκεύσει του λέμε ναι. Αν θέλουμε χρωματιστά γράμματα πατάμε το Α και αν θέλουμε να μαρκάρουμε λέξεις με αριστερό κλικ μαρκάρουμε και μετά πατάμε το επιθυμητό χρώμα στη θέση ab. Επίσης μπορούμε να πάμε στην μπάρα του Ιντερνέτ να μαρκάρουμε την τρέχουσα διεύθυνση, να κάνουμε δεξιό κλικ σε αυτήν, και Αντιγραφή. Στη συνέχεια να πάμε στο κείμενο στη θέση που θέλουμε και με δεξιό κλικ και επικόλληση  να μεταφέρουμε την διεύθυνση στο κείμενο. Τη διεύθυνση αυτή όταν την κλικάρουμε συνδεόμαστε άμεσα με την αντίστοιχη σελίδα του ιντερνέτ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε μαρκάροντας ένα κομμάτι από κάποιο κείμενο και να το μεταφέρουμε κάπου αλλού. Αν κάνουμε ορθογραφικό λάθος, το πρόγραμμα υπογραμμίζει με κόκκινο το  τη λέξοι που δεν γνωρίζει και με δεξιό κλικ στη λέξη μας προτείνει ποιες θεωρεί σωστές και επιλέγουμε οπότε γίνεται αυτόματα η διόρθωση. Μπορούμε επίσης να του πούμε παράβλεψη η και να την εντάξουμε στο λεξικό του προγράμματος. Μπορούμε να βάλουμε αρίθμηση στις σελίδες και να κάνουμε υποσέλιδα. Αν το κείμενο είναι μεγαλύτερο από σελίδα μπορούμε να το δούμε ή ρολάροντας το ροδάκι από το  ποντίκι ή πατώντας τα πλήκτρα Page Down Page Up ή ακόμη με τα βέλη κάτω δεξιά. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος της ορθογραφίας πατάμε Αναθεώρηση και δεξιά Ορθογραφικός & γραμματικός έλεγχος. Δεν κάνει έλεγχο σε λέξεις με όλο κεφαλαία γράμματα.



Ε ΜΑΙL


 
 
 
 
 
 
 

 
 

Για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρέπει και εμείς και ο παραλήπτης να έχουμε μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Δυο τρόποι  υπάρχουν για να έχουμε μια τέτοια διεύθυνση. Είτε από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ μια δωρεάν διεύθυνση της μορφής:  onoma@gmail.com, onoma@hotmail.com, onoma@yahoo.com ή να έχουμε ένα email από τον πάροχο του ΙΝΤΕΡΝΕΤ πχ τον ΟΤΕ της μορφής onοma@otenet.gr  Στην περίπτωση onoma@gmail.com το δημιουργούμε από τη διεύθυνση www.gmail.com  Πατώντας τη λέξη  Gmail,  στην εμφάνιση της σελίδας του Google, βλέπουμε τον πίνακα  των μηνυμάτων όπως παρακάτω Πρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχουν μηνύματα και στα “περισσότερα” όπου τα “ανεπιθύμητα” γιατί καμιά φορά μερικά εισερχόμενα τοποθετούνται εκεί. Αν όμως κάνουμε δεκτό κάποιο ανεπιθύμητο τότε γίνονται εφεξής κανονικά δεκτά όλα του ίδιου αποστολέα.

 
Εάν έχουμε λάβει ένα μήνυμα του κάνουμε κλικ, το διαβάζουμε, βλέπουμε τα συνημμένα, αν θέλουμε τα αποθηκεύουμε στην επιφάνεια εργασίας, για ευκολία και αν θέλουμε, μετά, τα σύρουμε από την επιφάνεια εργασίας και τα βάζουμε σε όποιο φάκελο νομίζουμε ότι θα τα ξαναβρούμε όταν τα αναζητήσουμε. Υπάρχει η επιλογή προβολή και λήψη των συνημμένων αρχείων, Επιλέγουμε προβολή, Αρχείο, αποθήκευση ως, επιλέγουμε επιφάνεια εργασίας και ΟΚ, Αν το όνομα που προτείνει ο υπολογιστής δεν μας αρέσει του γράφουμε άλλο όνομα. Επίσης υπάρχει επιλογή απάντηση και προώθηση. Πατώντας απάντηση απαντούμε στον αποστολέα και πατώντας προώθηση  το στέλνουμε σε κάποιον άλλο. Μηνύματα που δεν μας ενδιαφέρουν τα πάμε στα διαγραμμένα (ή σύροντάς τα με το ποντίκι στον κάδο ή δεξιό κλικ και διαγραφή). Αν θέλουμε να τα ξαναδούμε, τα ψάχνουμε στο φάκελο Διαγραμμένα και αν θέλουμε να τα εξαφανίσουμε αδειάζουμε τα διαγραμμένα με δεξιό κλικ. Στην απάνω σειρά αριστερά αν πατήσουμε ΣΥΝΤΑΞΗΔημιουργία σε άλλα προγράμματα), παίρνουμε μια φόρμα που μπορούμε να γράψουμε ότι θέλουμε, και με αποστολή να το στείλουμε στη διεύθυνση που έχουμε γράψει. Επίσης μπορούμε να επισυνάψουμε έγγραφα ή φωτογραφίες σέρνοντας τα από την οθόνη με το ποντίκι, ή χρησιμοποιώντας τα σχετικά εικονίδια που βρίσκονται κάτω δεξιά της λέξης αποστολή (συνδετήρας, φωτογραφική μηχανή). Πρέπει να βάζουμε πάντα θέμα για να μπορούμε να το ξαναβρούμε. Σημειώνουμε ότι τα προγράμματα «θυμούνται» τις διευθύνσεις που γράφηκαν μια φορά και όταν ξεκινάμε να γράψουμε μια διεύθυνση μας προτείνει τις γνωστές του διευθύνσεις . Σημειώνω εδώ ότι είναι εύκολο και πολύ ποιο πρακτικό να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα: Microsoft office outlook 2007 για να μπορούμε να κατεβάζουμε τα gmail  και εν γένει να τα έχουμε στον υπολογιστή μας και όχι στο Ιντερνέτ. Γι αυτό ανοίγουμε το outlook 2007, πάμε εργαλεία, ρυθμιση λογαριασμού, Δημιουργία, επόμενο και επόμενο κάνοντας δεκτή την πρόταση του προγράμματος. Το πρόγραμμα ερευνά και κάνει αυτόματα τη σύνδεση. Αν δεν καταστεί δυνατό τότε επανερχόμεθα με μη αυτόματη σύνδεση .

SKYPE

Η εγκατάσταση του προγράμματος, γίνεται εύκολά  από το Google ζητώντας  Skype. Είναι στην Ελληνική γλώσσα. Προσοχή πρέπει να σημειώσεις το όνομα που θα δώσεις ακριβώς όπως το έδωσες,  το  email και το  pass γιατί πολλές φορές σου τα ζητά κατά διαστήματα και πρέπει να τα θυμάσαι. Επίσης πρέπει να  τα χρησιμοποιήσεις αν θέλεις να χρησιμοποιείς το ίδιο πρόγραμμα με τα ίδια στοιχεία σε άλλο δικό σου υπολογιστή. Στην παρακάτω θέση, μπορείτε να βρείτε απ ευθείας το πρόγραμμα και οδηγίες.


Πιθανόν να χρειασθεί να γίνει ενημέρωση για τα νέα μικρόφωνο και κάμερα  μετά την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα έχει ελληνικές οδηγίες.

Στη θέση  Αναζήτηση, αν γράψεις τα αρχικά ονόματος βλέπεις όλους όσους έχουν το ζητούμενο όνομα και το συνδέεις στο λογαριασμό σου. Τα ονόματα έχουν  μπροστά ένα εικονίδιο αν αυτό είναι πράσινο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή μιλά στο πρόγραμμα και άρα μπορείς να τον καλέσεις πατώντας το όνομά του και βιντεοκλήση . Όταν εμφανιστεί ο άλλος δεξιά βλέπεις την εικόνα του και σε τετραγωνάκι κάτω αριστερά μέσα
στη  μεγάλη εικόνα βλέπεις την εικόνα σου όπως τη βλέπει ο άλλος. Μπορείς αν θέλεις να γράψεις ένα μήνυμα δεξιά από το προσωπάκι στο βελάκι  το γράφεις και πατάς enter και ο άλλος το διαβάζει, Επίσης μπορείς να στείλεις ολόκληρο φάκελο από το διπλανό σημείο, να τον τραβήξεις φωτογραφία ή και βίντεο (Κλήση, βίντεο, στιγμιότυπα). Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σχετικά με ενεργοποίηση της κάρτας ήχου (ηχεία, μικρόφωνο) καθώς και με την εγκατάσταση της κάμερας. Εύκολα κάνουμε έλεγχο ηχείων, μικροφώνου και κάμερας. Κάνοντας κλήση στο echo sound test. Από  το τεστ βλέπεις αν δουλεύουν τα ηχεία και το μικρόφωνο. Αν δεν δουλεύει κάτι πάμε Κλήση, ρυθμίσεις ήχου, συσκευές ήχου και κάνουμε ρυθμίσεις. Ενδεχομένως να πρέπει να ενεργοποιηθεί άλλο μικρόφωνο και άλλο ηχείο, αν πχ έχουμε πρόσθετα ακουστικά ή πρόσθετο μικρόφωνο. Όσον αφορά την κάμερα πάμε εργαλεία επιλογές video.

Πιθανόν σε win7 η κάρτα ήχου του υπολογιστή να μην εμφανίζεται γιατί οι drivers που υπάρχουν δεν είναι κατάλληλοι αλλά και δεν είναι  εύκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι. Στις ποιο πολλές περιπτώσεις μια κάρτα ήχου – usb -, αξίας περίπου 10 ευρώ,  λύνει τα προβλήματα, με παράλληλη ενδεχομένως ρύθμιση όπως αναφέρεται παραπάνω. Επίσης αν  δεν έχει ο υπολογιστής κάμερα, ή  δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτή που έχει, αγοράζουμε μια με 10 ευρώ αλλά με ενσωματωμένο μικρόφωνο.

 

 

 

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ WIN 7

-        Συνδέουμε το καλώδιο της οθόνης με τον υπολογιστή, συνδέουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

-        -Ανοίγουμε τον υπολογιστή και περιμένουμε να εμφανιστεί η «αρχική οθόνη». Αν μας πει κάποια στιγμή ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα Win του λέμε αργότερα.

-        Αργότερα όταν μας ζητήσει ενεργοποίηση του λέμε ναι και του δίνουμε τον αριθμό (4 Χ 5 ψηφία) που είναι ή στον υπολογιστή κολλημένος ή στη δισκέτα εγκατάστασης.

-        Αν στη αρχική οθόνη δεν εμφανίζονται εικονίδια, πιθανώς μόνο το Recycle Bin, πάμε κάτω αριστερά στη σφαίρα και κλικάρουμε το computer και το σύρουμε στην οθόνη.

-        Τοποθετούμε στον υπολογιστή το καλώδιο Ethernet και το συνδέουμε σε μια κενή θύρα του  rooter.

-        Πατάμε πάλι τη σφαίρα και γράφουμε IE θα μας εμφανίσει τον Internet explorer, τον σέρνουμε στην οθόνη. Ελέγχουμε αν δουλεύει πχ του δίνουμε μια γνωστή διεύθυνση και βλέπουμε αν ενεργοποιείται. Αν θέλουμε όταν ανοίγουμε τον  Internet explorer να παρουσιάζεται το Google, κάνουμε δεξί κλικ πάνω από την μπάρα του Ιντερνέτ, και στην κάρτα πού βγαίνει, τσεκάρουμε γραμμή μενού (menu bar) και γραμμή κατάστασης (Status bar). Από τη μπάρα του μενού πάμε εργαλεία (tools), επιλογές ιντερνέτ  (internet option) γράφουμε www.goggle.gr και στη συνέχεια ΟΚ

-        Κλείνουμε τον Internet explorerκαι τον ξανανοίγουμε. Τώρα πρέπει να εμφανιστεί το Google

-        H επόμενη ενέργεια είναι να εγκαταστήσουμε το Skype. Η πάμε www.skype.com . ή

τρέχουμε το SkypeSetupFull.exe. Προσοχή πρέπει να θυμούμαστε το όνομα που δώσαμε και πως ακριβώς το δώσαμε, το email, και το   password. Αν έχουμε ανοίξει Skype άλλη φορά τότε θα εμφανιστούν όλοι οι παλιοί σύνδεσμοι. Προφανώς πρέπει να έχουμε web κάμερα με μικρόφωνο (10 ευρώ) και δυο ηχεία επίσης 10 ευρώ., Η  επόμενη κίνηση είναι να ενεργοποιήσουμε  το Microsoft office 2007.

Βάζουμε το CD το ανοίγουμε και στη συνέχεια ανοίγουμε το αρχείο Serial number.txt  κάνουμε αντιγραφή ( copy)  τον 5Χ5 ψηφία serial number πχ  τον KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8 .

Στη συνέχεια πατάμε setup.exe. Από δω και πέρα προχωρεί μόνο του και κάποια στιγμή όταν ζητήσει τον serial number κάνουμε επικόλληση (paste). Προσοχή όταν τελειώσει, μας ρωτά αν θέλουμε μελλοντική σύνδεση για ενημέρωση και  τότε  του λέμε όχι.  Όταν τα σχετικά εικονίδια δεν εμφανίζονται στην οθόνη, τα βρίσκουμε στη σφαίρα, αναζήτηση ή όλα τα προγράμματα και τα σέρνουμε στην οθόνη (word, excel κλπ).

Αν θέλεις να μεταφέρεις ένα γνήσιο πρόγραμμα που έχεις εγκαταστήσει σε ένα υπολογιστή πχ το Microsoft office 2007, πρέπει να κάνεις uninstall και μετά να το εγκαταστήσεις στον καινούριο υπολογιστή. Αν τώρα δεν το αποδέχεται, μέσω ιντερνέτ, η Microsoft, τότε παίρνεις τηλέφωνο το παράρτημα Αθήνας τηλέφωνο  8015003000 (σου ζητούν τον 5Χ5 κωδικό του γνήσιου προγράμματος. Στην περίπτωσή μας το γνήσιο του Microsoft office 2007, έχει κωδικό KHQJD-2MC3V-9M4G2-MYVRR-2DG88. Πληροφορίες σε διάφορα προβλήματα δίνει και η αντίστοιχη υπηρεσία στο Πλαίσιο τηλ 800 11 12345, ζητάς υποστήριξη υπολογιστή. Πιθανόν να σου  ζητήσουν ΑΦΜ δίνεις 034619714 Mαυρογένης ή τον αριθμό απόδειξης αυτού που αγόρασες.

 

 

 

Επίσης θα χρειασθεί να εγκαταστήσετε





τα προγράμματα adove.reader και Flash Player. Αυτά  θα τα βρείτε στη διεύθυνση:


(Κάνετε τις επιλογές που σας ζητά και οκ)  και επίσης το   Adobe Flash Player Adove reader, adove player

Το Adove reader είναι πρόγραμμα με το οποίο διαβάζεις αρχεία με δεύτερο συνθετικό .pdf

 Μια καινούρια ιδιότητα του office 2007, 2010  είναι να μπορείς να μετατρέπεις κείμενα και με φωτογραφίες σε αρχεία με δεύτερο συνθετικό pdf αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μικραίνει πολύ ο όγκος των  και έτσι καθίστανται εύκολα διαχειρίσιμα.

 

Ενεργοποίηση του e-mail.

Από τη σφαίρα, Microsoft outlook 2007 το βλέπουμε και το σέρνουμε στην οθόνη. Το ενεργοποιούμε και πάμε εργαλεία, ρυθμίσεις λογαριασμού,  δημιουργία, επόμενο και δίνεις στοιχεία, όνομα, email, κωδικό. Αν έχεις otenet βρίσκει όλα τα υπόλοιπα και σε ενημερώνει. Αν δεν τα βρει, τότε  πας μη αυτόνομη ρύθμιση και με επόμενο σου ζητά ΡΟΡ και SMTP οπότε δίνεις αντίστοιχα  mail.otenet.gr   mailgate.otenet.gr για την OTEnet και έλεγχος ταυτότητας όχι. Στην tellas έχουμε αντίστοιχα  pop3.tellas.gr και  smtp.tellas.gr  Αν υπάρχει άλλος πάροχος τότε πρέπει αυτός να σου δώσει τα σχετικά. Σημειώνω εδώ ότι αν υπάρχει προηγουμένως εγκατάσταση του outlook σε προηγούμενη έκδοση γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του 2007 με όλα τα αρχεία, επαφές κλπ. Επίσης με εργαλεία, ρυθμίσεις λογαριασμού, μπορούμε να κάνουμε Δημιουργία, Επιδιόρθωση, Κατάργηση λογαριασμού. Κλικάρουμε το λογαριασμό και προχωρούμε στην ενέργεια που θέλουμε. Επίσης με Δημιουργία μπορούμε να βάλουμε τα gmail  να κατεβαίνουν στο outlook Αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το πρόγραμμα μπορείς να κατεβάσεις από το ιντερνέτ το Windows Live Mail. (Το Microsoft outlook 2007 είναι πολύ καλύτερο).

Μεταφορά email από υπολογιστή σε υπολογιστή, εφόσον και οι δύο έχουν το πρόγραμμα Microsoft outlook 2007, γίνεται ως εξής:

Α. αποθήκευση των προς μεταφορά μηνυμάτων: Ανοίγουμε το πρόγραμμα, πάμε αρχείο, Εισαγωγή και Εξαγωγή, εξαγωγή σε αρχείο, επόμενο, αρχείο προσωπικών φακέλων (.pst), επόμενο, εξαγωγή προσωπικών φακέλων. Επιλέγουμε πχ εισερχόμενα ή απεσταλμένα, επόμενο προτείνει backup.pst. Προχωρούμε αναζήτηση και το βάζουμε σε ένα stuck. Χρειάζεται ανάλογα με την ποσότητα των μηνυμάτων αρκετό χρόνο για να αποθηκευτούν.

Β. αποθήκευση των  μεταφερομένων μηνυμάτων: Ανοίγουμε το πρόγραμμα Microsoft outlook 2007 πάμε αρχείο, Εισαγωγή και Εξαγωγή, Εισαγωγή από άλλο πρόγραμμα ή αρχείο, επόμενο, αρχείο προσωπικών φακέλων (.pst), επόμενο, επόμενο και πηγαίνουν  στον όμοιο φάκελο που έχουμε αντιγράψει.

Είναι ενδεχόμενο να κάνουμε το  backup.pst και να το σβήσουμε από το stuck, για να προχωρήσουμε μας ζητά αυτό που σβήσαμε. Για να παρακάμψουμε το πρόβλημα. Πάμε αρχείο, διαχείριση αρχείων δεδομένων, διαγράφεις τους προσωπικούς φακέλους και προχωρείς πλέον κανονικά από την αρχή.

Μεταφορά επαφών   Για να μεταφέρουμε τις επαφές από ένα υπολογιστή σε άλλον, κάνουμε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας και του δίνουμε πχ το όνομα επαφές. Πάμε στις επαφές και κλικάρουμε. Εμφανίζονται οι επαφές πατάμε μία και μετά με  Ctrl  και Α και επιλέγουμε όλες τις επαφές. Στη συνέχεια τις σέρνουμε με το ποντίκι και τις βάζουμε στο φάκελο που έχουμε κάνει (προφανώς για να γίνει αυτό πρέπει να μικρύνουμε στην οθόνη το outlook).

Αντιμετώπιση ιών. Υπάρχουν προγράμματα με αμοιβή ή δωρεάν (δωρεάν είναι το AVAS , το AVG    και το  mseinstall.exe της Microsoft). Αυτά μπορείτε να τα ζητήσετε στο Google ή να τα βρείτε: το  mseinstall.exe της Microsoft στη διεύθυνση:


Το   πρόγραμμα AVAS στη διεύθυνση:


και το AVG   (avg_free_stb_all_2014_…et.exe) στη διεύθυνση:


Επίσης με το πρόγραμμα superantispyware.exe έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε από τον υπολογιστή διάφορα προγράμματα άχρηστα που επιβραδύνουν την ταχύτητά του, από τη διεύθυνση:


Από το Google θα βρείτε και  το πρόγραμμα  spyhunter 4 free  είναι ενδιαφέρον αν και αμφιλεγόμενο. 

Επαναφορά συστήματος

 Σε περίπτωση που έχουμε εμφάνιση διαφόρων ανεπιθύμητων προγραμμάτων ή διαφημίσεων που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά, τότε, κλικ κάτω αριστερά και  βοηθήματα, εργαλεία συστήματος, επαναφορά συστήματος. (Accessories, system tools, system restore, next,)  τσεκάρεις αν δε σου φθάνουν αυτά που δείχνει, show more restore points, βλέπεις περισσότερες ημερομηνίες , επιλέγεις και next. Από δω μπορούμε χωρίς απώλειες να επαναφέρουμε το σύστημα σε προηγούμενη ημερομηνία και να απαλλαγούμε, ενδεχομένως, των προβλημάτων. Πολλές φορές στην προσφορά προγραμμάτων γίνεται εκβιασμός από τους παρόχους και δε σου επιτρέπουν να κατεβάσεις το πρόγραμμα αν δεν επιτρέψεις να περάσουν ορισμένες διαφημίσεις στον υπολογιστή σου και αν δε δώσεις το email σου. Στην περίπτωση της δυνατότητας κατεβάσματος της Ιστορίας Παπαρηγόπουλου από τη Δ/νση:


μετά το κατέβασμα τεσσάρων τόμων μου ζητούσε  email κλπ. και δε μου επέτρεπε τη συνέχιση του κατεβάσματος.  Από το φίλο μου το Δημήτρη Βασιλάκο όμως είχα μάθει ένα κόλπο το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία. Το κόλπο είναι όταν σου ζητά email κλπ, μετά από αποδοχή προηγουμένως,  να κλείνεις το router και να ξεκινάς από την αρχή. Το επανέλαβα αυτό πολλές φορές και κατέβασα και τους 26 τόμους χωρίς καμία δέσμευση. Δοκιμάσετε και εσείς! Επίσης σε εφημερίδα διάβασα ότι το «Λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης» των LIDDΕLL  SCOTΤ  που το πουλά ο Αδωνις 60 ευρώ το βρίσκεις δωρεάν στην τάδε διεύθυνση του Ιντερνέτ.

Προσπάθησα να το κατεβάσω και τελικά έγινε άνω κάτω  ο υπολογιστής. Μου έβαλε να βγαίνει το πρόγραμμα mudic.com με διαφήμιση

 Επίσης μου άλλαξε τον IE σε  Google chrome και επί πλέον διέγραψε το superantispyware.exe. To ξανάβαλα, το έτρεξα και διεγράφη ο «ιός» και μετά άλλαξα το Google chrome σε IE. Στη διεύθυνση :          http://myria.math.aegean.gr/lds/web/

μπορείτε να βρείτε λέξεις από το λεξικό αυτό των LIDDΕLL  SCOTΤ. Σημειώνω ότι το λεξικό αυτό, εξάτομο, έχει γίνει πριν από 100 και πλέον χρόνια και θεωρείται το καλύτερο του είδους διότι μας δείχνει κάθε λέξη σε ποιο αρχαίο κείμενο, ακριβώς, υπάρχει. Λέγεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στον κόσμο που στη βιβλιοθήκη του να μην υπάρχει και το λεξικό αυτό.

 
Πολλές φορές παρουσιάζεται το πρόβλημα να τρέχουμε ένα πρόγραμμα πχ adobe flash και να μας αλλάζει τον browser    από internet explorer σε Google chrome και όλα τα προγράμματα πλέον να τρέχουν υποχρεωτικά με το νέο πρόγραμμα. Αν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό πρόγραμμα τότε βάζουμε στην οθόνη ένα εικονίδιο του τροποποιημένου προγράμματος, πατάμε δεξιό κλικ, άνοιγμα, άνοιγμα με, επιλογή προεπιλεγμένου  προγράμματος.  Αν εμφανίζεται το πρόγραμμα που θέλουμε, το κλικάρουμε αν όχι πατάμε τελευταία γραμμή:  «Αναζήτηση» και προσδιορίζουμε το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα των αρχείων της ομάδας αυτής. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είναι τσεκαρισμένο το τετραγωνίδιο που αναφέρει: Ανοιγμα  αυτού του είδους αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα και ΟΚ

Επίσης αν δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τον ΙΕ από ιούς-διαφημίσεις, βάζουμε το Google στα αγαπημένα και στη συνέχεια σύρουμε το  Google των αγαπημένων στην οθόνη όπου πλέον ανοίγουμε το Google από το εικονίδιο που δημιουργήθηκε και έτσι παρακάμπτουμε διάφορα προγράμματα-ιούς όπως Bing, qvo6, Babylon κλπ. Για τα προγράμματα αυτά μπορείτε να βρείτε οδηγίες αντιμετώπισης, της επίδρασής των, στη διεύθυνση: https://www.dropbox.com/s/temot4q2godka45/qvobingbaby.doc

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε για εύκολη κλήση ενός προγράμματος πχ face book το βάζεις στα αγαπημένα του IE μετά με δεξιό κλικ μπορείς να το σύρεις στην επιφάνεια εργασίας και να δημιουργηθεί εικονίδιο στην οθόνη. Αν θέλουμε μπορούμε να πάμε στο ροδάκι δεξιά (στον ΙΕ) προσθήκη τοποθεσίας στο μενού έναρξης, και ΟΚ.  Και να τοποθετήσουμε αντίστοιχα εικονίδιο στην οθόνη ή στη γραμμή εργασιών.  

 
Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα με εμφάνιση στα προγράμματα του Ιντερνέτ συρροής διαφημίσεων. Η αντιμετώπιση γίνεται με το πρόγραμμα adblock και το τρέξιμό του χωριστά για κάθε browser, και το βρίσκουμε στο Google.

                           

Κατάργηση ή προσθήκη κωδικού εισόδου,: Αν θέλουμε να καταργήσουμε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή μας  πηγαίνουμε έναρξη, κλικ στην φωτογραφία πάνω δεξιά και ακολουθείς τις οδηγίες πατώντας enter όταν σου ζητήσει νέο κωδικό. Με τον ίδιο τρόπο δίνουμε κωδικό αν δεν έχουμε και επιθυμούμε να έχουμε.

Τοποθέτηση-μέγεθος εικονιδίων  στην οθόνη. 

Πατάμε δεξιό κλικ στη οθόνη, έχουμε τρεις κύριες  επιλογές, προβολή (view) (Με αυτή την επιλογή αυξομειώνουμε τα μεγέθη των εικονιδίων στην οθόνη), μικροεφαρμογές (gadget) εμφανίζονται μικροεφαρμογές που μπορούμε να τις σύρουμε στη δεξιά πλευρά της οθόνης πχ ρολόι, ημερολόγιο, ενδείξεις καιρού.  εξατομίκευση (έχουμε δύο επιλογές: Θέματα Aero ή ποιο κάτω στο τέλος αριστερά φόντο επιφανείας εργασίας, αναζήτηση από όπου επιλέγουμε φωτογραφία για την οθόνη μας και ΟΚ. Επίσης από τη σφαίρα αριστερά μπορούμε να σύρουμε προγράμματα στην οθόνη.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

(DVD, CD, ΦΟΡΗΤΗ ΜΝΗΜΗ –USB STIK -, ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ)

Δημιουργούμε (είναι ο ποιο εύκολος τρόπος για αρχάριους), ένα φάκελο στην οθόνη και του δίνομε το όνομα που θέλουμε.  Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer). ¨βλέπουμε¨ το μέσον από το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε αρχεία και το κλικάρουμε, αυτό ανοίγει και βλέπουμε τα περιεχόμενα. Επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να μεταφέρουμε. Αν είναι πολλά κλικάρουμε με τη σειρά ένα ένα πατώντας συγχρόνως το πλήκτρο, του πληκτρολογίου,  Ctrl, κάτω αριστερά. Αυτά γίνονται μπλε. Μετά σύρουμε με το ποντίκι ένα και το βάζουμε στο φάκελο που κάναμε στην οθόνη, με την κίνηση αυτή μπαίνουν όλα στο φάκελο.  Είναι ενδεχόμενο να χρειασθεί να μικρύνουμε την οθόνη, (πάνω δεξιά το τετραγωνάκι). Αν θέλουμε να τα μεταφέρουμε όλα μαζί κλικάρουμε το πρώτο και πατώντας το Shift πατάμε το τελευταίο, Τότε γίνονται όλα μπλε. Με τον ίδιο τρόπο τα σέρνομε όλα μαζί και μπαίνουν στο φάκελο που τα προορίζουμε. Όταν είναι μπλε πατώντας σε ένα δεξιό κλικ και διαγραφή διαγράφονται, όλα τα μπλε, από το αρχικό μέσον που είναι αποθηκευμένα. Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση φωτογραφικής μηχανής γιατί έτσι ελευθερώνουμε χώρο σε αυτήν για νέες φωτογραφίες. Προσοχή όμως μην τις σβήσουμε πριν τις αντιγράψουμε.

Επεξεργασία φωτογραφίας.

Εύκολα μπορούμε να επεξεργαστούμε φωτογραφίες. Αφού τις κλικάρουμε , πατάμε Άνοιγμα στην οθόνη που εμφανίζεται και στη συνέχεια Microsoft office Picture Manager και μετά επεξεργασία εικόνας. Από εδώ μπορούμε πλέον να αφαιρέσουμε τμήματα, να περιστρέψουμε την εικόνα, να αλλάξουμε φωτεινότητα κλπ. Σκόπιμο είναι να πάρουμε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή των 60 ευρώ οι φωτογραφίες της οποίας μπορούν εύκολα να εισαχθούν στον υπολογιστή σε φακέλους που εμείς θα ορίσουμε. Επίσης επειδή πολλές φορές οι φωτογραφίες που έχουμε απασχολούν πολλή μνήμη και ως εκ τούτου είναι δυσχερής η αποστολή τους με email ή η τοποθέτησή των σε διάφορα προγράμματα πχ face book, είναι σκόπιμο να τις «μικρύνουμε από απόψεως μνήμης. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικά προγράμματα όπως Photoshop, photo-styler κλπ. Υπάρχει όμως και απλός τρόπος για την επίτευξη αυτού. Αν έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αποκομμάτων. Εμφανίζουμε στην οθόνη τη φωτογραφία και τη φωτογραφίζουμε και εν συνεχεία τη σώζουμε με το εργαλείο αποκομμάτων. Για περισσότερες φωτογραφίες είναι λίγο ποιο πολύπλοκο αλλά απόλυτα αποτελεσματικό. Ετσι ανοίγουμε το Word 2007, μαρκάρουμε τις φωτογραφίες στη θέση που είναι αποθηκευμένες και τις σύρουμε στην επιφάνεια του κειμένου. Στη συνέχεια αποθήκευση ως, άλλες μορφές, Επιλέγουμε ιστοσελίδα, δίνουμε όνομα πχ ΑΒ. Στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι έχουν δημιουργηθεί δύο αρχεία. Ένα της μορφής ΑΒ.htm και ένας φάκελος με όνομα [ABfiles] Το τελευταίο περιλαμβάνει τις φωτογραφίες με διαφορετική ονομασία σε διάφορα μεγέθη . Από εδώ μπορούμε να βρούμε αυτές που θέλουμε και ενδεχομένως να τους αλλάξουμε και όνομα. Προφανώς αυτά και άλλες εξειδικευμένες επεξεργασίες εικόνας μπορούν να γίνουν με ειδικά προγράμματα όπως το Photostyler και το Photoshop. Ενδιαφέρον έχει η δυνατότητα αποθήκευσης φωτογραφιών που περιέχονται σε φιλμάκια με δεύτερο συνθετικό .pps  Κάνουμε έναρξη προβολής, μετά δεξιό κλικ, οθόνη, εναλλαγή προγραμμάτων. Σταματά η προβολή και εμφανίζεται η γραμμή εργασιών, επιλέγουμε το εργαλείο αποκομμάτων (που πρέπει να το έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως στη γραμμή εργασιών) και φωτογραφίζουμε την οθόνη.

φορητές μνήμες: Για εύκολη αποθήκευση αρχείων και δυνατότητα μεταφοράς αυτών  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φορητές μνήμες 8 ή 16 ή και ακόμη περισσότερων giga των 8 - 32 ευρώ ή και φορητούς σκληρούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας, οι οποίοι συνδέονται σε θύρες USB επίσης του υπολογιστή, και τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποθηκεύοντας φωτογραφίες και κείμενα και να μπορούμε να τα δούμε  ή να τα δείξουμε σε ένα άλλο υπολογιστή.

 

 

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WINCMD32 ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΡΧΕΙΩΝ

Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά να μεταφέρεις αρχεία, να δημιουργήσεις  DIRECTORY, να διαγράψεις  αρχεία, να ενεργοποιήσεις αρχεία και να βρεις κάποιο αρχείο, που δε θυμάσαι που είναι τοποθετημένο. Επίσης βλέπεις  την χωρητικότητα των δίσκων. Περισσότερα θα βρείτε στο κείμενο με τις οδηγίες προς αρχαρίους. Το κατεβάζετε από τη διεύθυνση:


Ανοίγουμε το WINCMD32.ΕΧΕ   Στην αριστερή στήλη έχουμε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας που φαίνονται όλοι οι φάκελοι που έχουμε. Μπορούμε εύκολα χρησιμοποιώντας την εντολή MkDr  του προγράμματος να δημιουργήσουμε ένα νέο φάκελο, να τον βάλουμε στη θέση που θέλουμε και να του δώσουμε ένα όνομα.                     
Ο φάκελος παρουσιάζεται στην αριστερή στήλη. Αν τον κλικάρουμε ο φάκελος ανοίγει. Μετά πάμε στη δεξιά στήλη πατάμε το βελάκι πάνω δεξιά και εμφανίζονται όλα τα φορητά μέσα μνήμης που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να επεξεργαστούμε, κλικάρωντας   το. Από δω και πέρα με δεξιό κλικ στα διάφορα αρχεία αυτά γίνονται κόκκινα και μπορούμε να  τα αντιγράψουμε (Copy), να τα μεταφέρουμε (RenMov) στον φάκελο που έχουμε ανοίξει ή να τα διαγράψουμε (Delete). Στην μεταφορά και διαγραφή μας ζητά πάντα επιβεβαίωση. Χρησιμοποιώντας τις δυο τελείες του προγράμματος, στο πάνω μέρος αλλάζουμε επίπεδα εργασίας. Φακέλους κάνουμε και πατώντας δεξιό κλικ στην οθόνη και δημιουργία, φάκελος, οπότε παρουσιάζεται ένας φάκελος στην οθόνη εις τον οποίο μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε πχ φωτογραφίες.

Μπορούμε επίσης να δώσουμε στο φάκελο ότι όνομα θέλουμε με δεξιά κλικ και «μετονομασία»

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ ΣΕ ΦΟΡΗΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Διαπίστωσα πρόσφατα ότι ενώ στο σύνολο  σχεδόν των φορητών υπολογιστών που διαθέτουν κάμερα, αύτη ενεργοποιείται αυτόματα με τη λειτουργία του υπολογιστή, υπάρχει μικρός αριθμός υπολογιστών που, για εξοικονόμηση
ενέργειας,  πρέπει να την ενεργοποιήσουμε εμείς. Είναι  όμως και ενδεχόμενο, αν έχουμε κάνει αναβάθμιση προγράμματος, των  Windows σε ένα υπολογιστή να μην έχουν ενεργοποιηθεί «οι οδηγοί» (drivers)  της κάμερας. Η ενεργοποίηση  των οδηγών απαιτεί την εξεύρεση αυτών που συχνά δεν είναι εφικτό. Στη περίπτωση αυτή αγοράζουμε μια κάμερα, αξίας 10 ευρώ, απαραιτήτως με ενσωματωμένο μικρόφωνο. Την κάμερα αυτή πρέπει να την ενεργοποιήσουμε από το Skype Στις περιπτώσεις που πρέπει εμείς να ενεργοποιούμε την κάμερα όταν την χρειαζόμαστε χρησιμοποιούμε την εξής διαδικασία.  Κάτω αριστερά στο πληκτρολόγιο υπάρχει πλήκτρο με την ένδειξη Fn.   Επίσης  στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου στη σειρά των βοηθητικών πλήκτρων υπάρχει το F6 το οποίο  έχει μια μικρή κάμερα σχεδιασμένη.  Από δω και πέρα είναι εύκολη η ενεργοποίηση της κάμερας κρατώντας πατημένο το Fn  και πατώντας το F6 ενεργοποιείται η κάμερα. Είναι ενδεχόμενο η «κάμερα» να βρίσκεται σε άλλο πλήκτρο των βοηθητικών πλήκτρων Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η κάμερα ανοίγουμε το Skype, πηγαίνουμε στην ένδειξη Κλήση και Ρυθμίσεις ήχου. Εμφανίζεται νέα κάρτα στην οποία κλικάρουμε την ένδειξη:   Ρυθμίσεις βίντεο

Στη συνέχεια  αν έχει ενεργοποιηθεί η κάμερα  εμφανίζεται εικόνα στην οποία βλέπουμε την κάμερα.

Πατάμε αποθήκευση και έχουμε πια κάμερα. Το κακό είναι ότι όποτε θέλουμε την κάμερα σε νέο ξεκίνημα του υπολογιστή και εφόσον κρίνουμε σκόπιμο να  την χρησιμοποιήσουμε πρέπει να πατάμε το Fn και το  F6 και η κάμερα θα  ενεργοποιείται αυτόματα. Μπορούμε να δούμε επίσης αν έχει ενεργή κάμερα ο υπολογιστής, πατώντας κάτω αριστερά τη σφαίρα  και στη συνέχεια  Συσκευές και εκτυπωτές. Σε λίγο εμφανίζονται οι συσκευές    για τις οποίες υπάρχουν οδηγοί και επομένως μπορούν εύκολα να ενεργοποιηθούν. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η ύπαρξη της κάμερας.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΚΤΥΠΩΤΗ

Αν χρειαζόμαστε εκτυπωτή για οικιακή χρήση δεν είναι σκόπιμο να αγοράσουμε ακριβό εκτυπωτή. Ένας φθηνός έγχρωμος εκτυπωτής – πολυμηχάνημα, (βγάζει και φωτοαντίγραφα και μπορεί να αποτυπώνει παλιές φωτογραφίες, έντυπα κλπ), κοστίζει γύρω στα 60 ευρώ.  Εκείνο που κοστίζει είναι τα μελάνια τα οποία κοστίζουν το μαύρο περίπου 10-15 ευρώ και το έγχρωμο περίπου 15-20 ευρώ. Με μια σειρά μελάνια μπορούμε να τυπώσουμε περίπου 200 σελίδες, ανάλογα βέβαια με τις φωτογραφίες που έχουν. Σκόπιμο είναι να ρυθμίζουμε τον εκτυπωτή να τυπώνει μόνο με τη χρήση του μαύρου μελανιού μόνο όταν δε θέλουμε έγχρωμη εκτύπωση. Για την εγκατάσταση ενός εκτυπωτή πρέπει να συνδέσουμε τον εκτυπωτή σε μια θύρα USB του υπολογιστή και να τον ανοίξουμε, αφού βέβαια τον έχουμε συνδέσει με ηλεκτρικό ρεύμα. Αν μας ζητηθεί να βάλουμε το  CD με τους οδηγούς θα το κάνουμε και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες μέχρι να γίνει η πλήρης εγκατάσταση. Είναι πιθανόν, ο υπολογιστής,  να αναγνωριστεί από τα WINDOWS και να μη χρειασθεί καμιά άλλη ενέργεια. Ειδικά οι υπολογιστές της Hewlett-Packard, ίσως επειδή είναι αμερικανικής προέλευσης, αναγνωρίζονται από το πρόγραμμα χωρίς άλλη διαδικασία.  Πολλές φορές που ο εκτυπωτής είναι παλιός απαιτείται η εξεύρεση των οδηγών από το Ιντερνέτ, αρκετά κοπιώδες και καμία φορά και ανέφικτο.  Παλαιότερα μπορούσαμε να κάνουμε αναμελάνωση των δοχείων μελάνης με πολύ μικρό κόστος. Ηδη οι ΗΡ έχει λάβει μέτρα να μην είναι εύκολο αυτό. Το πρόβλημα μπορεί ίσως να παρακαμφθεί αν η αναμελάνωση γίνεται στο επόμενο δοχείο και όταν αυτό αδειάσει να αναμελανώνουμε το προηγούμενο κλπ.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ WIN7
Αν  θέλουμε να βλέπουμε τις οδηγίες του προγράμματος στα ελληνικά κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες: Πατάμε κάτω αριστερά την σφαίρα και πάμε ο υπολογιστής με αριστερό κλικ ιδιότητες και μετά πατάμε κάτω αριστερά το windows update oπότε εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στις ενημερώσεις.


 

  Αν εμφανιστεί στις ενημερώσεις πακέτο ελληνικών κλικάρουμε το τετραγωνάκι και με δεξιό κλικ κάνουμε την εγκατάσταση. Όταν έχει εγκατασταθεί το πακέτο των ελληνικών πάμε από τη  «σφαίρα», πίνακας ελέγχου (control panel), περιοχή και γλώσσα, πρέπει να έχουμε την παρακάτω εικόνα. Επίσης από Αλλαγή πληκτρολογίου πρέπει να έχουμε την επόμενη εικόνα. Κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή και έχουμε τα ελληνικά.. Αν δεν υπάρχει το ελληνικό  πακέτο και υπάρχουν άλλων χωρών αυτό σημαίνει ότι έχουν κατέβει στον υπολογιστή μας τα ελληνικά και πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση.

Αν δεν υπάρχει πακέτο καμιάς χώρας πρέπει από την προηγούμενη κάρτα να προβούμε σε εγκατάσταση ενημερώσεων μέχρι να κατέβει το πακέτο των γλωσσών και να προβούμε στη   συνέχεια σε εγκατάσταση των ελληνικών. Αυτό γίνεται μόνο με τη σειρά των Win 7 ultimate.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Για ένα υπολογιστή με win 7 ή και παλαιότερες εκδόσεις, ορισμένα προγράμματα, που κυκλοφορούν δωρεάν,  είναι πολύ βοηθητικά και μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα στο Ιντερνέτ. Το πρόβλημα είναι ότι στην προσπάθεια να τα ανακτήσει κανείς  παρουσιάζεται ποικιλότροπη προσφορά η οποία τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με προώθηση διαφημίσεων ή και ακόμη χειρότερα με εγκατάσταση προγραμμάτων – ιών, που εγκαθίστανται στην μπάρα του Ιντερνέτ, και δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης απαλλαγής από αυτά. Ο μόνος τρόπος απαλλαγής, χωρίς να είναι πάντα αποτελεσματικός, είναι η επαναφορά του συστήματος σε προγενέστερη ημερομηνία ή επανεγκατάσταση του Internet explorer  κλπ.

Παρακάτω  δίνω τα ποιο σημαντικά προγράμματα με τη δυνατότητα να τα αποκτήσει κανείς εύκολα, καθαρά και χωρίς προβλήματα. Για  να μπορέσει κανείς να προμηθευτεί τα προγράμματα αυτά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα, τα τοποθέτησα σε ένα πρόγραμμα το dropbox, το οποίο δίνει τη δυνατότητα με τον κατάλληλο χειρισμό, να μπορεί κανείς να κατεβάζει το σχετικό πρόγραμμα εύκολα, όπως φαίνεται παρακάτω. Επίσης έχω φτιάξει το αρχείο interfast0.doc  με το οποίο μπορεί κανείς να έχει εύκολη πρόσβαση στο ιντερνέτ για όποιες διευθύνσεις χρησιμοποιεί καθημερινά.

ΙΝΤΕRFAST0

Πρόγραμμα για γρήγορη εισαγωγή στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ Το πρόγραμμα αυτό είναι δικής μου επινόησης. Κάνουμε πίνακα στο word πχ 6Χ3, 6Χ4, τον διαμορφώνουμε κατάλληλα  και με εισαγωγή εικόνας  σε κάθε στοιχείο του πίνακα βάζουμε μια εικόνα που θυμίζει το θέμα που θέλουμε να δούμε.  Την εικόνα την μικραίνουμε σε

 μέγεθος, ώστε να χωρά στο τετραγωνίδιο. Πριν, κάνουμε δεξιό κλικ στη διεύθυνση και αντιγραφή από την μπάρα του  ιντερνέτ, τη διεύθυνση του ιντερνέτ που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Μετά με δεξιό κλικ στο εικονίδιο, πατάμε υπερσύνδεση και με δεξιό κλικ και επικόλληση τη βάζουμε στην «Διεύθυνση», πατάμε ΟΚ και είμαστε έτοιμοι. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια για κάθε εικονίδιο. Αφού το σώσουμε έχουμε, όταν καλούμε ένα πίνακα με 18, 24 πχ εικονίδια  που, όταν τα κλικάρουμε, πατώντας συγχρόνως το Ctrl  και το εικονίδιο, εμφανίζεται η  αντίστοιχη διεύθυνση  στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Το interfast0.doc μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:


Μπορούμε να απαλλαγούμε από την ανάγκη να πατάμε το Ctrl, αυτό για να γίνει  πρέπει να  σώσουμε το interfast0.doc σαν «άλλες μορφές», ιστοσελίδα. Ετσι μετά όταν καλέσουμε το interfast0.htm που δημιουργείται και κλικάρουμε ένα εικονίδιο αμέσως μπαίνουμε στο ιντερνέτ. Με βάση τις οδηγίες που είναι στο κείμενο μπορεί κανείς να τροποποιήσει τον πίνακα εισάγοντας ή διαγράφοντας διευθύνσεις.

DROPBOX

Ένα από τα ποιο βασικά, βοηθητικά προγράμματα, είναι το dropbox  Το πρόγραμμα αυτό είναι δωρεάν και κατεβάζεται εύκολα από το   www.dropbox.com   Το dropbox είναι ουσιαστικά ένα κουτί που ότι βάλεις μέσα, συνολικά δωρεάν 2 Giga ,  μπαίνει στο ιντερνέτ και μπορείς να το αναζητήσεις είτε από τον δικό σου υπολογιστή, είτε κατ ευθείαν από οποιοδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το email  και  pass, που έδωσες όταν το δημιούργησες. Το πρόγραμμα αυτό έχει δυο πολύ σημαντικές ιδιότητες.

Μπορείς να βάλεις το πρόγραμμα αυτό , με το ίδιο email  και  pass σε όσους υπολογιστές θέλεις, π.χ. στο σπίτι και στο γραφείο σε laptop  και desktop. Οποιοδήποτε αρχείο βάζεις στο κουτί σε οποιοδήποτε από τους υπολογιστές σου, αυτό μόλις, συνδεθείς με το Ιντερνέτ, το αρχείο πηγαίνει αυτόματα σε όλους τους υπολογιστές σου.

Με δεξιό κλικ, σε κάποιο αρχείο και επιλογή  του dropbox έχεις δυνατότητα επιλέγοντας share link ή copy public link, ανάλογα με τη θέση του αρχείου, (από κατασκευής του προγράμματος υπάρχουν δυο φάκελοι photos public), μπορείς όμως να δημιουργήσεις ακόμη όσους θέλεις, αλλά και να βάλεις  αρχεία και εκτός φακέλων), να έχεις μια διεύθυνση στο ιντερνέτ να την στείλεις σε κάποιον είτε σε email είτε σε κείμενο αρχείου. Αυτός που θα πάρει τη διεύθυνση αυτή μπορεί να δει και αν θέλει να κατεβάσει το αρχείο αυτό στον υπολογιστή του χωρίς να χρειασθεί να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό έχουν σχηματιστεί οι περισσότερες από τις παρακάτω διευθύνσεις.

Πρόσφατα έλαβα, μέσω dropbox, από φωτογράφο 100 φωτογραφίες οι οποίες είχαν συμπιεσθεί σε ένα αρχείο rar   500 ΜΒ, η διάρκεια κατεβάσματος ήταν 40 λεπτά και μετά την αποσυμπίεση είχα τις φωτογραφίες στη διάθεση μου. Επειδή με μία διεύθυνση μπορείς να στείλεις  αρχεία μεμονωμένα, για να στείλεις φακέλους που περιέχουν περισσότερα πρέπει να τα ενώσεις συμπιέζοντάς τα με το κατάλληλο αρχείο συμπίεσης π.χ με το rar, για να έχεις ένα αρχείο προς αποστολή. Μπορείς όμως να δημιουργήσεις ένα φάκελο και να μεταφέρεις ή να κατεβάσεις σειρά αρχείων πολύ εύκολα. Σημειώνω ότι η αποστολή αρχείων με δεύτερο συνθετικό .exe, .com δεν μπορεί να γίνει με το ιντερνέτ διότι θεωρούνται ιοί! Τέτοια αρχεία πρέπει να συμπιεστούν ( zip, rar κλπ ).

Αν βρίσκεσαι εκτός υπολογιστών σου, μπορείς επίσης στο dropbox σου να ανεβάσεις ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα (συνολικά μπορούν να περιέχονται μέχρι 2 Giga, όπως είπαμε) ή να κατεβάσεις κάποιο από τα περιεχόμενα. Για να γίνει αυτό πρέπει να «μπεις» στο www.dropbox.com και να δώσεις email   και password , οπότε σε αναγνωρίζει και σου ανοίγει το  φάκελό σου.  Πατώντας δεξιό κλικ  σου δίνεται η δυνατότητα download, upload, delete, move των διαφόρων αρχείων που τοποθετείτε  όπου θέλετε.

Μεγάλα αρχεία μπορούμε εύκολα να τα στείλουμε με email, σε άλλους με το πρόγραμμα www.wetransfer.com,

TEAMVIEWER Το πρόγραμμα αυτό το κατεβάζεις από το dropbox μου, στη διεύθυνση:


Όταν το τρέξεις στον υπολογιστή σου και το έχει τρέξει και κάποιος άλλος, και προφανώς είστε και οι δυο στο ιντερνέτ, τότε με τον αύξοντα αριθμό, ο οποίος είναι σταθερός για κάθε υπολογιστή και τον τετραψήφιο που επέχει θέση pass, ο οποίος

 
σε κάθε άνοιγμα του προγράμματος είναι διαφορετικός, μπορείς να μπεις στον υπολογιστή του άλλου και να τον χειριστείς σαν να είναι δικός σου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Skype είναι ότι μπορείς να συζητάς και παράλληλα, με το πρόγραμμα αυτό, να επεμβαίνεις στον υπολογιστή του άλλου και να τον βοηθάς λύνοντας προβλήματα που έχει.

Υπόψη ότι όσο είναι μέσα στον υπολογιστή σου ο άλλος δεν μπορεί να σου κλέψει αρχεία παρά μόνο αν τα πάρει χρησιμοποιώντας το  email σου ή κάνοντας  url από το  dropbox σου. Σε κάθε νέα σύνδεση αλλάζει ο τετραψήφιος αριθμός και έτσι κάθε φορά είναι σαν να έχεις την έγκριση  για την είσοδο στον υπολογιστή του άλλου.

Αρχεία αποθήκευσης κομματιών της οθόνης.

Εργαλείο αποκομμάτων (SnippingTool.exe), Με αυτό το πρόγραμμα που διατίθεται από τα win 7, όχι όλες οι εκδόσεις, μπορείς να αποτυπώσεις τμήματα ή ολόκληρη την οθόνη και να αποθηκεύεις κατάλληλα το απόκομμα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα:   Gp50.exe. που το κατεβάζετε από τη διεύθυνση:


Με αυτό μπορούμε να πάρουμε ή κομμάτια ή ολόκληρη την οθόνη. Όταν τρέξεις το πρόγραμμα αυτό επιλέγεις  I Agree, Continue Unregistered και έχεις δυο επιλογές τη μαύρη δισκετούλα και αριστερά της την πράσινη με τις ενδείξεις αντίστοιχα Capture a selected Area  και Capture the windows desktop. (τμήμα οθόνης ή ολόκληρη την οθόνη). Μερικές  εκδόσεις windows δεν δέχονται τη μερική αποθήκευση αλλά μόνο ολόκληρη την οθόνη. Αφού επιλέξεις το σώζεις  με file, save as.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  POWER DVD 5

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και είναι απαραίτητο για να δει κανείς κινηματογραφικές ταινίες γιατί όπως διαπίστωσα στα δικά μου win7 δεν υπήρχε δυνατότητα χωρίς το πρόγραμμα αυτό. Ενεργοποιούμε το πρόγραμμα , πατάμε το βέλος και τρέχει το πρόγραμμα . Εύκολα παίρνουμε φωτογραφίες από σκηνές της οθόνης. Μετά τις βρίσκουμε Document, user, τα έγγραφα μου, cybernik,  power dvd.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ   flv

Τα προγράμματα αυτά που είναι φιλμάκια με ήχο δεν εμφανίζονται στα win7 προβάλλονται όμως με την εγκατάσταση διαφόρων προγραμμάτων flvplayer που τα βρίσκεις στο ιντερνέτ, δυστυχώς πολλές φορές με διαφημίσεις. Τρία  από αυτά τα κατεβάζετε από τη διεύθυνση:


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  CD to mp3 (συμπίεση μουσικής)

Το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται για συμπίεση τραγουδιών CD και μετατροπή αυτών σε mp3. Ετσι από μεγέθη 40 mega , τα μετατρέπουμε σε 3,5  mega.  Η συμπίεση δεν επιδρά στην ακουστική και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε οικονομία 10/πλάσιου χώρου Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα πρέπει να βρίσκεται στο φάκελο Programs File. Βάζουμε το CD σον υπολογιστή και τρέχουμε το πρόγραμμα cd extract.exe . Σε περίπτωση που ο υπολογιστής μας  έχει δυο  CD πρέπει και στο δεύτερο να υπάρχει κάποιο. Αφού τρέξει το πρόγραμμα και πατήσουμε skip, εμφανίζεται το περιεχόμενο του CD  με τα τραγούδια όλα τσεκαρισμένα. Αν θέλουμε μετατροπή όλων τα αφήνουμε έτσι αν όχι ξετσεκάρουμε τα τραγούδια που δε μας ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια πατάμε extract και αφού γίνει η συμπίεση τα εντοπίζουμε, συμπιεσμένα πλέον, με file, open output directory  και στη συνέχεια  τα μεταφέρουμε όπου θέλουμε. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί παραμένει η ονοματολογία που έχει το cd. Τα  cd  έχουν ονοματολογία της μορφής Trac 01.wav. Κατά τη συμπίεση όπως είπαμε μένει η ίδια ονοματολογία, έτσι αν σώσουμε ένα άλλο cd θα σβήσουν τα προηγούμενα συμπιεσθέντα που βρίσκονται στον ίδιο φάκελο. Η λύσεις είναι δυο: κάνουμε κάθε φορά διαφορετικό φάκελο πχ με όνομα του cd ή τα βάζουμε όλα στον ίδιο φάκελο αφού προηγουμένως  ονομάσουμε καθένα με διαφορετικό όνομα που σκόπιμο είναι να θυμίζει το τραγούδι.

Τα αρχεία αυτά μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση:


Αφού τα κατεβάσετε πρέπει να φτιάξετε ένα φάκελο με όνομα

CD to mp3 freeware και να τα βάλετε όλα μέσα σε αυτόν. Στη συνέχεια θα  βάλετε το φάκελο στο Program files του σκληρού δίσκου  C:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ rar.exe

 
Το πρόγραμμα αυτό συμπιέζουμε ή αποσυμπιέζουμε  αρχεία ή ομάδες αρχείων.  Το κατεβάζετε από τη θέση:


Σημειώνω ότι αρχεία που έχουν δεύτερο συνθετικό exe ή com, συνήθως, δεν μπορούν να μεταφερθούν από το internet  γιατί θεωρούνται ύποπτα ιών. Ετσι αυτά πρέπει να συμπιεσθούν με rar.exe, μπορείς όμως να τα κατεβάσεις από το dropbox.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στον ΙΕ άρση απαγόρευσης, εργαλεία, επιλογές, ασφάλεια, απενεργοποίηση μένει ατσεκάριστη και τέλος πατάμε εφαρμογή. Προγράμματα που κατεβάζουμε από το YouTube με download πάμε και τα βρίσκουμε document,  setting, user, real player, download

blogs

Από το www.blogger.com, μπορούμε με διάφορους χειρισμούς να δημιουργήσουμε ένα είδος site δωρεάν.

Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στη διεύθυνση: https://www.dropbox.com/s/tizitwtgfm7qydt/odigblog.doc

Το site  έχει την μορφή  www.όνομα.blogspot.com και για να ¨κατασκευαστεί¨ χρειάζεσαι ένα gmail    ή  hotmail

Από εκεί και πέρα τα πράγματα δεν είναι πολύ δύσκολα. Το πρόγραμμα έχει Ελληνικές οδηγίες. Ένα σημαντικό προσόν είναι ότι αν έχεις ένα domain name το οποίο κοστίζει 15 ευρώ το χρόνο, μπορείς από τον πάροχο (π.χ forthnet) δωρεάν να το συνδέσεις και μάλιστα σου δίνουν δωρεάν και  email της μορφής       ονομα@όνομαblog.gr    πχ         mavrogenis@oikotouristiki.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες πηγαίνετε στο www.oikodomi.blogspot.com Διευθύνσεις με ενδιαφέροντα blog είναι επίσης οι εξής:



ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ESSEX.XLS  από τη διεύθυνση.

 



Σε αυτή θα βρείτε το κυρίως πρόγραμμα που πρέπει να το προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα.

Στη διεύθυνση :

https://www.dropbox.com/s/4avl8w3pcxchata/ERGSYN.doc βρίσκετε βοήθεια για χαρακτηρισμό εργασιών και άλλες πληροφορίες οι οποίες όμως σε μεγάλη κλίμακα έχουν αλλάξει λόγω μεταβολής φορολογικών κλπ νόμων.

Στη διεύθυνση :


θα βρείτε οδηγίες για τη μορφοποίηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα αυτό το κατασκεύασα αρχικά το 1995 με dbase (τότε δεν υπήρχε ακόμη το office ), είχα πάρει μάλιστα το πρώτο βραβείο, προγραμματιστή, από περιοδικό της εποχής μια ετήσια συνδρομή. Αργότερα με την ύπαρξη του office το κατασκεύασα σαν αρχείο του excel του office. Είναι πολύ πρακτικό και το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν ακόμη, αρκετοί συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί, κατασκευαστές και μη. Εχεις τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου στα έσοδα και έξοδα μιας επιχείρησης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Και αυτό είναι πρόγραμμα κατασκευασμένο με το excel 
 του office  και θα το βρείτε στη διεύθυνση:


Είναι ένα απλό πρόγραμμα που προσαρμοζόμενο κατάλληλα για τις ανάγκες σας, σας δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των εσόδων – εξόδων του σπιτιού σας κατά μήνα αλλά και συγχρόνως σε ετήσια βάση.

Facebook

Ολοι ξέρουμε το Facebook  εύκολα μπορούμε να κάνουμε το δικό μας: WWW.facebook.com (θα υπάρξει προσεχώς περιγραφή και οδηγίες)

Twitter

Επίσης όλοι έχουμε ακούσει  το Twitter  εύκολα μπορούμε να κάνουμε το δικό μας: www.twitter.com

Στις θέσεις:



βρίσκουμε πληροφορίες για το twitter (θα υπάρξει προσεχώς περιγραφή )

Πρόγραμμα κοινoχρήστων  της πολυκατοικίας.

Στη διεύθυνση:

https://www.dropbox.com/s/45gro0uyieab948/KOINIANUARY2013AA.xls   υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, δικής μου κατασκευής, για την έκδοση των κοινοχρήστων. Εύκολα μπορεί κανείς να προσαρμόσει το πρόγραμμα στα δικά του δεδομένα. Για την κατανομή των δαπανών θέρμανσης χρησιμοποιήθηκε ο τύπος που προβλέπεται από  το σχετικό νόμο και τις οδηγίες του ΤΕΕ.  Στη διεύθυνση:

https://www.dropbox.com/s/sudqtjnidle7npa/ODIGIESKOINOXR.doc  έχουμε οδηγίες για τη χρησιμοποίηση του προγράμματος συντάξεως των μηνιαίων εξόδων ενός συγκροτήματος κατοικιών  


Στις διευθύνσεις:


https://www.dropbox.com/s/ivi6sw1o112gdo5/%CE%A0%CE%9427971185%20%CE%A6%CE%95%CE%9A%20631%CE%9485.pdf  έχουμε τις οδηγίες του ΤΕΕ για την κατανομή των δαπανών θέρμανσης και το αντίστοιχο ΦΕΚ.

Λεξικό όρων πληροφορικής

Ενδιαφέρον που περιλαμβάνει όλους τους όρους της πληροφορικής.


ΔΑΦΟΡΕΣ ΕΝΔΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΝΕΤ




 

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ (ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ)

Οδηγίες για blog παίρνουμε στη διεύθυνση.


Για την κατασκευή και ενημέρωση blogs έχουμε τα εξής βήματα:

Κατασκευή blog

Ανοιγμα blog

Αναρτήσεις

Πως χρησιμοποιούμε τον editor, φωτογραφία, video, γραμματοσειρές-χρώματα,

Διατάξεις

Ετικέτες

Επισκεψιμότητα

Σώσιμο.

Σημειώσεις για την κατασκευή και ενημέρωση blogs.

Για την κατασκευή ενός blog μπαίνουμε στο Ιnternet  στη   

διεύθυνση www.blogger.com  . Δημιουργία ιστολογίου.

 Μας ζητά email για  Username   (κατά προτίμηση του Google  ή hotmail) και ζητά και    password     πχ. Username geo@mavrogeni.gr και password apo  Αν έχει δοθεί από άλλον κάτι από αυτά σου λέει να προτείνεις άλλο.

Στή συνέχεια σου ζητά Τίτλο π.χ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ και ζητά και διεύθυνση δίνεις π.χ.

www.mavrogenisgiorgos.blogspot.com    πάλι αν δε γίνει δεκτή την αλλάζεις.  Αν γίνει δεκτή σου ζητά «λεκτική» επαλήθευση. Στη συνέχεα επιλέγεις πρότυπο και έχουμε την εμφάνιση

 
Από εδώ και πέρα έχουμε έτοιμο το blog   και μπορούμε να συνεχίσουμε άμεσα κάνοντας αναρτήσεις κ.λ.π.. Αν θέλουμε κλείνουμε το  blog   και επανερχόμεθα άλλη φορά. Για να επανέλθουμε στο      blog  μια άλλη φορά μπαίνουμε στο Ιντερνέτ και δίνουμε τη διεύθυνση του      blog   π.χ. www.mavrogenisgiorgos.blogspot.com, πατάμε σύνδεση οπότε,  μας ζητά  Username   και    password    αφού  τα δώσουμε πατάμε πάλι τη νέα  σύνδεση .( Sign in) και εμφανίζεται   η παρακάτω εικόνα  


 
 

 

Αν του έχουμε πει να «θυμάται» username  και pass τότε έχουμε αμέσως την παρακάτω εικόνα:


 

 
 
Πατώντας σχεδίαση, έχουμε την επόμενη εικόνα:

 

Από δω και πέρα έχουμε διάφορες επιλογές. Δυο επιλογές είναι οι ποιο βασικές

 
Αναρτήσεις: τότε έχουμε την επόμενη εικόνα
 
 
 



Διαλέγουμε την ανάρτηση που θέλουμε και την επεξεργαζόμαστε. Αν θέλουμε νέα ανάρτηση ή πατάμε εξ αρχής νέα ανάρτηση ή πατάμε τη γραφίδα πάνω αριστερά.  Για δοκιμές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το  blog       www.oikodomi.blogspot.com    με   username

 oikodomi@mavrogeni.gr  και  pass  ifestos

Στη νέα ανάρτηση εμφανίζεται ένας editor
 

 



Με τον οποίο συμπληρώνουμε τη νέα ανάρτηση

Χρήση του editor

Ο editor έχει δυο δυνατότητες ή εγγραφή όπως γράφουμε το word ή εγγραφή σε γλώσσα java .

Ευκολότερη γενικά είναι η εγγραφή όπως στο word. Μπορούμε να μεταφέρουμε κείμενο από το word κατ ευθείαν. Δεν μεταφέρονται όμως εικόνες αλλά μόνο το κείμενο και κενές οι θέσεις των εικόνων


Με τον editor έχουμε τη δυνατότητα πλέον να κάνουμε εισαγωγή όλων των εικόνων που θέλουμε  και όχι μιας μιας χωριστά Αφού πατήσεις το εικονίδιο π.χ. της φωτογραφίας σε πάει σε εικόνα αναζήτησηςς, τηις επιλέγεις οπότε εμφανίζονται όλες σε ένα μεγάλο πίνακα από όπου μπορούμε να εκλέγουμε μια μια και να την τοποθετούμε εκεί που έχουμε αφήσει τον κέρσορα. Στη συνέχεια  μπορείς να την τοποθετήσεις δεξιά αριστερά ή στο μέσον κα επίσης να τους δώσεις διάφορα προδιαγεγραμμένα μεγέθη. Αν δεν έχει μεταφερθεί ακριβώς εκεί που θέλεις κάνεις αποκοπή και τοποθέτηση εκεί που θέλεις ακριβώς.



 

 
 
Πολλές φορές όταν μπαίνουμε στο blog  και πατάμε σχεδίαση τότε προκύπτει η διπλανή πινακίδα και πηγαίνοντας στις Αναρτήσεις π.χ. βλέπουμε τις αναρτήσεις που έχουμε μέχρι τώρα και επεμβαίνουμε σε αυτή που θέλουμε. Μπορούμε αντί αναρτήσεις να επιλέξουμε νέα

ανάρτηση. Μας ρωτά και επιλέγουμε: Να επιτρέπεται. Στη συνέχεια εμφανίζεται o editor
 


 Καλό είναι να βάλεις από την αρχή κατάλληλη γραμματοσειρά π.χ. μεγάλη. Μπορείς επίσης να βάλεις και χρώματα στη

Γραμματοσειρά. Η φωτογραφία υπάρχει πια στον editor όπου έχεις τη δυνατότητα να καθορίσεις θέση και μέγεθος της φωτογραφίας.  (O editor παρουσιάζει προβλήματα και δεν ελέγχεται πλήρως)

 

 

Στο τέλος ή καλύτερα ανά μικρά διαστήματα πατάς δημοσίευση αναρτήσεως για να σώσεις την μέχρι τότε εργασία. Αφού γίνει δεκτό ή συνεχίζεις επεξεργασία ή βλέπεις σε προεπισκόπηση τι έχεις κάνει και προχωρείς ανάλογα.

Αν βάλουμε εικόνα μπαίνει ψηλά και δεν μπορούμε να γράψομε πάνω από αυτή γιατί δεν κατεβαίνει. Υπάρχει ένα κολπάκι. Γράφουμε μερικές λέξεις κάτω από την εικόνα και μετά μεταφέρουμε την εικόνα εύκολα κάτω από αυτά που γράψαμε!!!

Διάταξη.      Με την επιλογή Διάταξη:


Η εμφάνιση  του blog παρουσιάζει  δύο στήλες. Στη μία που εμείς την ορίζουμε δεξιά ή αριστερά  και είναι και η φαρδύτερη, γράφεται  το κείμενο, Στην άλλη τη μικρότερη βάζουμε διάφορα gadget πολύ εύκολα, που καθορίζουμε τη θέση των από την οθόνη που εμφανίζεται. Καλό είναι να βάζουμε τίτλο και λεζάντα για να μπορούμε αργότερα να μεταφέρουμε να διαγράψουμε ή να διορθώσουμε . Η επιλογή της θέσης βρίσκεται από τον πίνακα.

 



Για να γίνει αυτό πρέπει να επιλέξουμε από τον παρακάτω πίνακα το είδος και τη θέση του gadget






 
Επίσης μπορούμε να κάνουμε διαμόρφωση κεφαλίδας. Στην προσθήκη gadget μπορούμε να επιλέξουμε τι είδους gadget θέλουμε φωτογραφία, κείμενο, θέση και μέγεθος, επισκεψιμότητα, κατάλογο ερωτήσεων – ψηφοφορία επισκεπτών ετικέτες κλπ κλπ. Επίσης αν θέλουμε σύνδεση με κάποιο site μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε. Στις φωτογραφίες μπορούμε να βάλουμε τίτλο και λεζάντα.



Αν πατήσουμε αρχειοθέτηση ιστολογίου έχουμε στο πλάι τις διάφορεςονομασίες αναρτήσεων που μπορούμε πατώντας τις να καλέσουμε την επιθυμητή ανάρτηση.

Εύκολα μπορούμε να συνδέσουμε ένα domain name πχ το  www.mavrogeni.gr με blog και σχετικό όνομα πχ http://www.mavrogeni.blogspot.com (με username το email mavrogeni@mavrogeni.gr  και pass ksssss . Ο αναγνώστης καλεί το www.mavrogeni.gr και αυτόματα παραπέμπει στο αντίστοιχο http://www.mavrogeni.blogspot.com . Η ForthnetN. Ερυθραία - το κάνει με τη δαπάνη δημιουργίας και ανανέωσης μόνο του domain που είναι 30 ευρώ τα δύο χρόνια και παράλληλα σου χορηγεί και ένα email πχ το mavrogeni@mavrogeni.gr Ετσι κερδίζεις  80 – 250 ευρώ που ζητά ένας πάροχος για τη διετία. Με τον τρόπο αυτό έχω κάνει το http://www.oikotouristiki.gr   Με την forthnet και έχει δώσει και email



με username  mavrogeni@gmail.com και pass babababa

To ανάλογο πρέπει να γίνει το Μάρτη του 2016 πουν λήγει το domain  www.mavrogeni.gr (χρειάζεται να μας δώσει ο Βέργος κάποιο κωδικό (forthnet τηλ 8011004100 και 13831 ή 13832/2 βλάβες 8001009000)



o κατάλογος των αναρτήσεων εμφανίζεται με την επιλογή αρχειοθέτηση ιστολογίου, αποθήκευση, αποθήκευση.

Επίσης μπορούμε να αποτυπώσουμε ολόκληρο το blog με εντολή save as στο σκληρό μας δίσκο.





 

Μπορείς να δεις και το www.mavrogenisg.blogspot.com



 



ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΧΜΕΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΠΛΟΓΚ ΣΤΙΣ 99% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΠΑΝΩ ΓΡΑΦΕΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ, ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΠΛΟΓΚ . ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΑ

 ΜΕΡΙΚΑ ΤΥΧΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΙΔΕΕΣ.