Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ 2000-2010 Μήπως έχουμε πολλή Δημοκρατία;

email στον Πορτοσαλτε -ΣΚΑΙ


Μήπως έχουμε πολλή Δημοκρατία;

Βλέποντας την «Κλίμακα Διαμαρτυρίας» στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ , διερωτώμαι μήπως έχουμε πολλή Δημοκρατία;
Εχω υποστεί, στην καμπούρα μου, το έλλειμμα Δημοκρατίας από το 1938 μέχρι και το 1975, Και επί Ράλλη, στη μεταπολίτευση, μου είχαν κάνει φάκελο. Θεός συχωρέσει τον Αντρέα, έκαμε και κάτι καλό, έκαψε τους φακέλους.







Aν κρίνουμε όμως από το ότι η πλειοψηφία δε θέλει εκλογές και αποδοκιμασίες πολιτικών αλλά και πάνω από 80 % καταδικάζει τις καταλήψεις, την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και τις καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων, θα πρέπει να προβληματιστούμε.

Βασίλης. Γ.  Μαυρογένης
 

Λάθος κ. Μαυρή


Κατά την άποψή μου οι ερωτήσεις στα γκαλοπ πρέπει να είναι πλήρεις. Η «ερώτηση είστε αντίθετοι με το μνημόνιο» είναι ατελής όπως ατελείς π.χ. είναι και οι ερωτήσεις: «θέλετε διπλασιασμό της σύνταξής σας» ή «αποδέχεστε περικοπή του μισθού σας κατά 30%»
Και εγώ είμαι αντίθετος με το μνημόνιο, αν όμως τεθεί σωστά η ερώτηση: «είστε αντίθετοι με το μνημόνιο αλλά με αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων και μετάβαση στη δραχμή» τότε τι απαντάμε;
Μπορεί να ήταν λανθασμένη επιλογή το μνημόνιο αν τελικά μάλιστα πάμε σε χρεοκοπία, σε διακοπή πληρωμής δανείων και στη δραχμή, ο χρόνος θα το δείξει.

Βασίλης  Μαυρογένης
Μηχανικός


Λαθρομετανάστες


Διερωτώμαι γιατί οι λαθρομετανάστες δεν πηγαίνουν στη Βουλγαρία π.χ. Δεν είμαι ρατσιστής αλλά η αλληλεγγύη έχει και όρια. Η μόνη λύση για το θέμα είναι δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και φυλακών εγκληματιών λαθρομεταναστών σε έρημα νησιά. Οποιος δεν βολεύεται να του δίνουμε το εισιτήριο να γυρίσει στην πατρίδα του. Αν ξαναγυρίζει δυο χρόνια φυλακή. Αν για τρία χρόνια παραμένουν στο στρατόπεδο να του δίδονται χαρτιά προσωρινής παραμονής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.  Σε τρεις μήνες θα έχει διακοπεί το ενδιαφέρον για λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα.
Αν διαφωνούν ορισμένα κόμματα να κάνουν τα φεστιβάλ τους στα στρατόπεδα για να τους ψυχαγωγούν.

Βασίλης  Μαυρογένης

*Το Βήμα Κυριακής(3.4.2011) - σελ. Β2.10 - συνέντευξη του Νίκου Κούνδουρου στον Γ. Ζουμπουλάκη -
Μεταξύ άλλων ο Κούνδουρος λέει:

«.Κατά βάθος χαίρομαι για το συμβάν ( εννοεί την ληστεία πριν 7 μήνες ). Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με την είσοδο ή μάλλον την εισβολή των ξένων στην Ελλάδα. Έλεγα ότι της ίδια γης παιδιά είμαστε, να μπει ο κόσμος στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες.
Τέσσερα κτήνη, 4 βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα. Εκείνο το "  μην τον κρατάς, πνίξ' τον τον πούστη"   που φώναζε ο μόνος που άκουσα να μιλάει τσάτρα- πάτρα ελληνικά, τί το θέλανε; Από εκεί κινήθηκε ένας μηχανισμός από σκέψεις μου, που πέταξε έξω από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες. Δεν είναι σωστό όμως και ως κοινωνική συμπεριφορά η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της, σαν την πουτάνα που ανοίγει τα πόδια της: 1.400.000 ξένοι μέσα στη χώρα; Το 15% της χώρας μετανάστες; Πόσοι Έλληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το νούμερο; Και όμως έγινε. .
Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν. Ήθελαν να σκοτώσουν. Έναν άλλο γείτονα τον έπνιξαν με μαξιλάρι. Εγώ μόλις γλίτωσα. .. Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική. Ήταν μίσος..
Μετά το επεισόδιο βρέθηκα στο αυτοκίνητο φίλου. Ήρθε ένας Πακιστανός να καθαρίσει τα τζάμια. Του λέει ο φίλος "  όχι.".  Εγώ, που είχα περάσει την περιπέτεια, του λέω "  δώστου κάτι του νεαρού, δεν πειράζει".  Του έδωσε ένα κέρμα. Το παίρνει ο Πακιστανός, το κοιτάζει και μας το πετά στα μούτρα.
Πήδηξα έξω, τον έπιασα από τον σβέρκο και τον έσουρα με κακία, με ένα μίσος, στο αυτοκίνητο και του ΄πα ""' βρες το".
Από πίσω ο κόσμος έβλεπε την εικόνα ενός λευκού που έσερνε έναν φουκαρά Πακιστανό σαν να ήταν σκύλος. Η εντύπωση που έδωσα ήταν ότι η λευκή ράτσα ταλαιπωρούσε έναν φουκαρά πακιστανό σκύλο. Και όμως συνέβαινε το ανάποδο. Η παρεξήγηση είναι μέσα στη ζωή μας.
- Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το περιστατικό που έζησα κακιά στιγμή, αλλά έτσι θα το εξευτέλιζα. Δεν ήταν σαν το τραμ που με πάτησε στον δρόμο εξαιτίας μια αδεξιότητάς μου. Ήταν το γέννημα ενός στάτους πολύ ευρύτερου που κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα. Η ταπείνωση ενός έθνους σε σημείο να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς στο δρόμο χωρίς το καρδιοχτύπι μη τυχόν του τύχει το απρόσμενο κακό. Όπως μου είπε ο αστυνομικός διευθυντής που με βρήκε τότε, "  η Αθήνα είναι μια ανοχύρωτη πόλη όπου κυριαρχούν ο φόβος, η ανησυχία και το απρόσμενο"..


ΣΧΟΛΙΟ (αγνώστου)Ο Ν. Κούνδουρος είδε φως όταν κάηκε το δικό του σπίτι. Μέχρι τότε το φως που έκαιγε τα σπίτια των άλλων ίσως να το έλεγε ρατσισμό.
* Στα 17 του χρόνια ήταν μαχητής της ομάδας Μπάυρον του ΕΑΜ.

ΔΙΔΑΓΜΑ : (αγνώστου)
Μην περιμένουμε να ΜΑΣ φωτίσει το φως που θα καίει το δικό μας σπίτι. Η πυρκαγιά στο σπίτι του γείτονα φτάνει να αφυπνίσει και μας.- Κάποια φίλη «ψηφοφόρος του ΚΚΕ μέχρι τότε», έγινε και! αυτή «ρατσίστρια» όταν την «αντικατέστησαν» στη δουλειά της δύο «σύντροφοι» από το Μπαγκλαντές.
Ποιος θα χαρακτηρίσει και τον (μαχητή του ΕΑΜ) Κούνδουρο ρατσιστή και ακροδεξιό;
* Και όποιος το κάνει ας μας επισυνάψει το «προοδευτικό» βιογραφικό του.
** Η συνέντευξη Κούνδουρου έχει εξαφανιστεί από το «ηλεκτρονικό βήμα»

Απρ 26

Γρήγορη αδειοδότηση οικοδομικών αδειών

Αναρτήθηκε την Τρίτη, 26 Απρ 2011, στην κατηγορία E-mails ακροατών

Ενας τρόπος υπάρχει για τη γρήγορη αδειοδότηση των οικοδομικών αδειών:
Υποβολή τοπογραφικού στην πολεοδομία για έγκριση όρων δόμησης και γκαπαρί οικοδομής, υποβολή πλήρους φακέλου μελετών με πληρωμένα φορολογικά. Εκδοση της άδειας εντός έξι ημερών με μόνο έλεγχο της ύπαρξης των φακέλλων των επί μέρους μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, μηχανολογικών, φορολογικων κλπ). Χορήγηση της άδειας με ευθύνη μελετητών μηχανικών και ιδιοκτήτη. Το σύστημα είναι δοκιμασμένο . Το 1968 εχορηγούντο έτσι οι άδειες χωρίς τα πολλαπλά γρηγορόσημα και σε έξι ημέρες (υποκείμενες σε μελλοντικό έλεγχο). Με δύο μόνο πολεοδομίες για το λεκανοπέδιο, Αθηνών και Πειραιώς,  με το 1/10 του προσωπικού των σημερινών πολλαπλών πολεοδομιών και σε περίοδο οικοδομικού οργασμού.
Τα παραπάνω έθεσα υπόψη του ΥΠΕΚΑΑ πριν από ένα χρόνο.
Βασίλης Μαυρογένης
Πολιτικός και Μηχανολόγος μηχανικό 
Συνημμένη άδεια του 1970 ημερομηνία αιτήσεως 9.2.70  ημερομηνία χορήγησης  αυθημερόν!!! 9.2.70, με σφραγίδα ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Και μιά επιστολή του φίλου μου Μ.Β(3.4.11)












Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις.
Φοβάμαι πως στο τέλος θα την «σκαπουλάρουμε» γιατί έτσι θα πρέπει… να γίνει και ω μεγάλη δυστυχία θα μείνουν όλα όπως ήταν. Δυστυχώς όλοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες….
Μετά το «μαζί τα φάγαμε»
Tου Πασχου Mανδραβελη (Από τα ΝΕΑ   7.4.11)
Οταν κατέρρευσε ο σοβιετικός ολοκληρωτισμός, πολλοί «σύντροφοι» βρήκαν μια εξήγηση που αθώωνε τον κομμουνισμό και για την αποτυχία του. «Δεν έφταιγε το σύστημα«, είπαν. «Απλώς οι άνθρωποι που εκλήθησαν να το εφαρμόσουν. Αυτοί, ειδικά μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, ήταν μαλθακοί, διεφθαρμένοι, νεποτιστές· γενικώς, απείχαν πολύ από τον “ιδανικό κομμουνιστή”, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει τον παράδεισο επί της Γης».
Η ίδια ακριβώς συλλογιστική χρησιμοποιείται για να αιτιολογηθεί η κατάρρευση του εγχώριου σοβιετικού συστήματος. Αν το καλοσκεφτούμε, η επικέντρωση της συζήτησης αποκλειστικά στις ευθύνες των πολιτικών δεν είναι παρά η υπόρρητη παραδοχή ότι το σύστημα είναι εντάξει, απλώς δεν βρέθηκαν οι κατάλληλοι πολιτικοί να το υπηρετήσουν. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ο κλαυθμός και η οργή για τη ρήση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε». Το γεγονός ότι δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το δεύτερο μέρος της κουβέντας του, «στα πλαίσια ενός φαυλοκρατικού συστήματος», το αποδεικνύει.
Φυσικά οι πολιτικοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ούτε βρίσκονταν εκτός του συστήματος που κατέρρευσε. Μέρος του ήταν και κεντρική θέση κατείχαν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα στελέχη της πρώην ΕΣΣΔ. Το σύστημα παρήγαγε τα στελέχη που το εξυπηρετούσε και τα αναπαρήγαγε μέχρι τελικής πτώσεως. Με μία διαφορά όμως: στην ΕΣΣΔ το σύστημα παρήγαγε τα στελέχη μέσα σε κλειστές κάμαρες του κόμματος χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Στην Ελλάδα, μαζί τούς εκλέγαμε.
Το πρόβλημα με αυτόν τον λαϊκισμό περί μοναδικών υπευθύνων δεν είναι μόνον ότι τσουβαλιάζει τα ξερά με τα χλωρά. Η οργή του όχλου στρέφεται και εναντίον πολιτικών που αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν στη σπατάλη, όπως ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Το πρόβλημα είναι ότι η μετάθεση της συζήτησης αποκλειστικώς και γενικώς στους πολιτικούς είναι ότι μένει στο απυρόβλητο το σύστημα, αυτό που παράγει σπάταλους πολιτικούς. Αρκεί να δει κανείς τους πολιτευτές, βουλευτές, υπουργούς, που πιέζουν τώρα για να μη συνενωθεί κανένα σχολείο· να προσέξει πόσοι το παίζουν «φίλοι του λαού» κάθε χωριού για να κρατηθεί ένα γυμνάσιο με 20 μαθητές και 30 καθηγητές.
Είναι οι ίδιοι που υιοθετούν κάθε διεκδίκηση· μπροστάρηδες σε κάθε αγώνα, για να αλιεύσουν ψήφους με τα λεφτά των άλλων. Θα τους ακούσετε να βγάζουν πύρινους λόγους για «το καθήκον της Πολιτείας να κρατήσει ζωντανή κάθε δραστηριότητα του κράτους», ακόμη και αν δεν χρειάζεται. Αυτοί οι «φίλοι του λαού» διέσπειραν στο όνομα του δικαίου των τοπικών κοινωνιών στις πανεπιστημιακές σχολές σε κάθε ραχούλα. Αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια να μη γίνει η παράκαμψη του Μαλιακού· κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή για το μέλλον της εφορίας στο τάδε κεφαλοχώρι, για το παράρτημα του ΙΓΜΕ το οποίο απλώς υπάρχει για να απασχολεί μερικές δεκάδες δημοσίων υπαλλήλων· είναι ενάντια στις συνενώσεις των νοσοκομείων· προτιμούν να ρημάζουν οι υποδομές αντί να πουληθούν σε ιδιώτες. Και φυσικά, είναι πάντα υπέρ των προσλήψεων στο Δημόσιο, «για να καταπολεμηθεί ο βραχνάς της ανεργίας» ή «να υπάρξει ανάπτυξη»
Με άλλα λόγια, αν δεν δούμε τη ρίζα του προβλήματος, αν δεν αλλάξουμε το «φαυλοκρατικό σύστημα», θα συνεχίσουμε να «τα τρώμε μαζί». Αλλά σε διαφορετικές μερίδες. Και οι «φίλοι του λαού» αυτό στοχεύουν. Να συνεχιστεί το φαγοπότι, με ψιχία στη βάση και βασιλικές μερίδες στην κορυφή.



Παραπάνω δημοσιεύω αποψη αναγνώστη της Καθημερινής που τη βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα






mail από   Γεράσιμο Αραβαντινό:
και η απάντηση 


Φίλε Βασίλη

Το σύντομο βιογραφικό σου μου θύμισε έντονα αυτό του πατέρα μου. Μόνο που εκείνος δεν... έχασε την εκπαίδευση της Μακρονήσου. Εκείνο που με λυπεί είναι ότι μετά από ένα τέτοιο βιογραφικό, οι απόψεις σου δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές των.... εκπαιδευτών της Μακρονήσου. Άρα, αυτό που δεν κατάφερε η ίδια η...εκπαίδευση για κάποιους, για κάποιους άλλους το κατάφερε ο φόβος ή το μικροσυμφέρον.

Επί της ουσίας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πάρει τον έλεγχο σε όλο τον κόσμο και κάνουν ό,τι θέλουν. Χρεωκοπούν όποια χώρα θέλουν. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Αργεντινή, το Μεξικό ή την Κολομβία. Όλοι οι λαοί μπορούν να ζουν με ευημερία. Ο παραγώμενος πλούτος είτε τοπικά, είτε παγκόσμια είναι αρκετός. Το πρόβλημα βρίσκεται στην διανομή του πλούτου. Αν δεν μπορείς να δεις αυτό, τότε το βιογραφικό δεν σε βοηθάει. Κάντο delete και ξεκίνα από την αρχή.

Ο ίδιος λες ότι η Αργεντινή είναι πλούσια χώρα με ζωντανούς κατοίκους. Τότε γιατί χρεωκόπησε; Η Πορτογαλία; Είχε κι αυτή Τσοχατζόπουλους και Λαλιώτηδες; Δεν είπα να φύγουμε από το Ευρώ, αν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλύτερα. Εκείνο που λέω είναι να πάψουμε με τη μιζέρια και το αυτομαστίγωμα, και να αναζητήσουμε τη λύση. Διότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Απλά υπάρχει κόστος λύσης, που κάποιοι (οι περισσότεροι) δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν. Πάντως, αν με ρωτάς, είμαι πρόθυμος να πεινάσω, να ματώσω, να πεθάνω για τη λύση. Για να μην είμαι μέσα σ' αυτούς που δέχονται να τους ποδοπατήσουν την αξιοπρέπειά για να μην χάσουν το δεύτερο κινητό, το δεύτερο αυτοκίνητο. Είμαι πρόθυμος να χάσω και το πρώτο κινητό και το πρώτο αυτοκίνητο. Δεν θέλω να με εκβιάζουν ούτε με βενζίνες, ούτε με αεροσκάφη, ούτε πολύ περισσότερο με πολεμικό υλικό. Από το να μου υποτιμήσουν τη ζωή κι όχι το νόμισμα, προτιμώ να υποτιμήσω μόνος μου και τη ζωή μου και το νόμισμα!! Και δεν με φοβίζει ούτε Ρώσος, ούτε Τούρκος. Με φοβίζουν ανέκαθεν οι "σύμμαχοι". Άλλωστε τις μεγαλύτερες ήττες σαν έθνος τις υποστήκαμε από "φίλους" κι όχι από εχθρούς. Σε τελευταία ανάλυση, αν ο αντίπαλος είναι υπέρτερος θα χάσω. Θα χάσω, όμως, πολεμώντας. Όχι λιποτακτώντας. Και το "δεν υπάρχει λύση" από μένα μεταφράζεται: "δεν θέλω να ριψοκινδυνεύσω τα κεκτημένα μου" ή "φοβάμαι να παλέψω". Δηλαδή δοσιλογισμός ή λιποταξία. Διαλέγεις και παίρνεις.


Φιλικά


Γεράσιμος Αραβαντινός
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ





ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ email
ΘΕΜΑ: Αξιοπρέπεια αλλά και λίγος σεβασμός.
Φίλε μου γεια
Γενικά συμφωνώ με τις θεωρίες σου, το κακό είναι ότι είναι απραγματοποίητες, το έδειξε η ιστορία. Περίμενα συγκεκριμένη πρόταση και πιθανή λύση άλλωστε συ είπας.

Σου απαντώ λοιπόν με τα δικά σου λόγια:
«Αγαπητέ συνάδελφε, αδυνατώ να αντιληφθώ το στόχο της παρέμβασής σου. Εμείς, των θετικών επιστημών, αναλύουμε την κατάσταση, όχι για να την…. αναλύσουμε, αλλά για να προτείνουμε λύση. Προτείνεις , λοιπόν, κάποια λύση που δεν μου έγινε αντιληπτή;»
.
Εμείς αγωνιστήκαμε, ματώσαμε καλά, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς αυτοκίνητα , χωρίς σπίτια και πολλές φορές και χωρίς φαΐ. Νικηθήκαμε οικτρά . Τι έμεινε από τον αγώνα της γενιάς μου….η Βόρεια Κορέα!!!
Και ξέρεις κατανοώ πλήρως τα παιδιά της γενιάς σου, τους κουκουλοφόρους που καίνε κάθε τόσο την Αθήνα και  που δεν έχουν να πολεμήσουν για κάποιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά πιστεύω ότι έτσι δίνουν δικαίωμα στην άρχουσα τάξη να λαμβάνει σκληρότερα μέτρα, επομένως αποτέλεσμα μηδέν.
Ξέρεις και τώρα υπάρχουν …το Αγιο Ορος και η Β. Κορέα που μπορείς να πας και θάχεις ένα πιάτο φαΐ , Τηλέφωνα, αυτοκίνητα δε χρειάζονται και δε χρειάζεται ούτε Τράπεζα ούτε χρήμα. Βέβαια είναι (Β.Κορέα) σαν πρόβατα που κάθε τόσο τα αφεντικά, τα σφάζουν και τρώνε μερικά και εκείνα νομίζουν ότι είναι οι ευτυχέστεροι όλων και ότι ο άλλος κόσμος είναι χειρότερος. Υπάρχει πλύση εγκεφάλου, έχω πληροφόρηση και ιδίαν πείρα από συγγενείς που γύρισαν από Τασκένδη και Σιβηρία.( τους έλεγαν ότι εδώ κυκλοφορούμε ακόμη με γαιδουράκια - 1976 !!!
Δε βλέπω να επιτυγχάνει κάτι άλλο η γενιά σου (κάπου των 30 - 35;) που κατά το πλείστο είναι βολεμένη με τηλέφωνο, αυτοκίνητα, σπίτι, φαγητό και διακοπές το καλοκαίρι σε κάποιο νησί με βοήθεια των πατεράδων τους.
Αν όμως είσαι ικανοποιημένος με τους αγώνες σου, για να ευχαριστηθώ και εγώ , κάνε μου ένα email π.χ, σε πέντε χρόνια την 1η Απριλίου 1916, καλά νάμαστε και πες μου αν βρήκες………… τη χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα.
Αν όχι και εξακολουθείς να έχεις κινητά, αυτοκίνητα, σπίτια και διακοπές τότε θα πρέπει να μας πεις τι θα είσαι δοσίλογος, λιποτάκτης …ή ένας φτωχός και μόνος καουμπόι.
φιλικά
Βασίλης Μαυρογένης

Τέλος στη συζήτηση
απάντηση και ανταπάτηση.

Είναι αλήθεια ότι σου απαντώ με απροθυμία. Κι αυτό διότι στα 52 μου, θεωρώ ότι ένας διάλογος για να συνεχιστεί πρέπει να "δίνει" και στους δύο. Νιώθω, λοιπόν, ότι δεν έχεις κάτι να μου δώσεις. Παρόλα αυτά θα σου πω δυο πραγματάκια και θα κλείσω:

1. πρόοδος χωρίς αγώνα δεν υπάρχει.
2. ο αγνός αγωνιστής δεν έχει ως αυτοσκοπό τη νίκη, αλλά αγωνίζεται πρωτίστως για τη συνείδησή του. Για να τα έχει καλά με τον εαυτό του.
3. το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα του μπορεί να είναι γοητευτικό ή απογοητευτικό. Ομως, όπως και να είναι, δίνει μια βάση στις επόμενες γενιές αγωνιστών να πατήσουν και να συνεχίσουν.

Αν είχαν όλοι τη δική σου απαισιόδοξη και "ιδιοτελή" άποψη για τους αγώνες, τότε δεν θα υπήρχαν ούτε ο Λεωνίδας και οι 300, αλλά ούτε και ο Παπαφλέσσας και οι 600. Διότι και οι δύο αυτοί ήρωες έδωσαν μια μάχη γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσουν.

Για μένα, λοιπόν, αυτός είναι ο ορισμός του ήρωα. Είναι αυτός ο "αιθεροβάμων", που πολεμάει έναν υπέρτερο αντίπαλο και ελπίζει ότι θα νικήσει ή, ακόμα πιο προωθημένα, αυτός που συνειδητά θυσιάζει τη ζωή του για ένα σκοπό.

Από την άλλη δεν έχω βρει ακόμα τον χαρακτηρισμό αυτού, που εκφυλλίζει τον υπέροχο, αγνό αγώνα μιας ολόκληρης ηρωικής γενιάς, συγκρίνοντάς τον με τη Β.Κορέα. Διότι δεν είχες μόνο εσύ το προνόμιο να γνωρίζεις προσωπικά μερικούς από αυτούς τους ήρωες. Το είχα κι εγώ. Και σε πληροφορώ ότι, παρά τις όποιες πικρίες τους για το αποτέλεσμα του αγώνα τους, η απάντηση στην ερώτησή μου "αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, θα επέλεγες άλλο δρόμο;" ήταν μονότονα η ίδια: "ΟΧΙ". Κι αυτό γιατί τον αγώνα τον έκαναν για τη συνείδησή τους που δεν άντεχε την αδικία, για το δικαίωμά τους στο όνειρο.

Άρα, για να τελειώνουμε, σε 5 χρόνια μπορεί να μην τη έχω βρει την Αντλαντίδα, αλλά δεν θα έχω σταματήσει την αναζήτησή μου. Κι αυτό διότι δεν θέλω η μόνη αλλαγή σε σχέση με το σήμερα να περιορίζεται στο ότι θα είμαι 5 χρόνια μεγαλύτερος. Αυτό, άλλωστε, το φροντίζει η ίδια η φύση και δεν χρειάζεται τη βοήθειά μου.

Γεράσιμος Αραβαντινός



Και η απάντηση
Συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση της συζήτησης.
Δε συμφωνώ όμως ότι
η απάντηση στην ερώτησή σου "αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, θα επέλεγες άλλο δρόμο;" ήταν μονότονα η ίδια: "ΟΧΙ".
Πχ ο Κύρκος έχει πει ότι ο εμφύλιος ήταν τραγικό λάθος και ότι ευτυχώς που χάσαμε. (δοσίλογος ή λιποτάκτης και αυτός;;)
Θυσιάστηκαν άνθρωποι γιατί από λάθη δεν προχώρησε η αριστερά σε πολιτικές διεκδικήσεις, αφου ήταν προδιαγεγραμμένη η ήττα..
Δεν είδες εσύ το 1948 τον καλύτερο φίλο σου νεκρό κρεμασμένο στην κεντρική πλατεία της πόλης σου και τα κεφάλια  δυο ξαδέλφων σου σε πασσάλους στην είσοδο της πόλης.!!
γειά
Βασίλης Μαυρογένης

Και oi νέες σκέψεις του Γεράσιμου
Εννοείς ότι αν έβλεπα τις εικόνες που είδες εσύ, θα αμαύρωνα τον αγώνα των ανθρώπων αυτών, όπως κάνεις εσύ; Το αντίθετο, μάλιστα. Οι γονείς μου, μου έχουν περιγράψει αντίστοιχες εικόνες που είδαν ή και έζησαν, αλλά είχαν το κουράγιο να με κάνουν να αγαπήσω τους ανθρώπους που αγωνίζονται και πεθαίνουν για κάποιο ιδανικό. Να καταλάβω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα του ανθρώπινου είδους. Ότι στη γη ερχόμαστε για να σπρώξουμε την ανθρωπότητα λίγο ψηλότερα. 

Γειά και χαρά


Απάντηση
Εννοώ κάτι που δεν θέλεις να καταλάβεις
Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν άδικα για λαθεμένα ιδανικά.
Δεν μου είπες πως χαρακτηρίζεις τον Κύρκο που συμφωνώ πλήρως με τις απόψεις του. Ασφαλώς πρέπει να σπρώξουμε την ανθρωπότητα  ψηλότερα αλλά με λογική, oxi με άσκοπες θυσίες.  .
Τέλος μέχρι εδώ, δεν έχει νόημα η συζήτηση.
Μαυρογένης Βασίλης






Πρόταση να κάνετε γκάλοπ.( Στον Σκαι 3/4/2011)
Προτείνω να κάνετε κάπου κάπου γκάλοπ με θέματα που θα προτείνουν οι τηλεθεατές. Π.χ
Α) Τι προτιμάτε μνημόνιο και ευρώ
ή μη μνημόνιο και δραχμή.
Β) Να γίνουν οι τρακόσοι  εκατό με τρεις το πολύ θητείες, συνταξη στα 70 και δήμευση των κινητών και  ακινήτων, μετά τη θητεία τους,  που δεν θα δικαιολογούνται; (Ετσι κι αλλιώς ότι πει ο αρχηγός αλλιώς διαγράφονται, τι χρειάζονται τόσοι πολλοί;).
Γ)Μήπως δε χρειάζεται ο Πρόεδρος, 35 χρόνια δε χρειάστηκε, αξιόλογοι όλοι, έστω και με μερικές ανώδυνες ιδιορρυθμίες, αλλά γιατί να πληρώνουμε τόσους και τόσους. Ας κάνει τη δουλειά ο Πρόεδρος  και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Πρόεδρος ας πούμε του Ελεγκτικού Συνεδρείου, αν ποτέ χρειασθεί ….και χωρίς επιδόματα και σύνταξη.
 Θα γλυτώσουμε ένα κάρο λεφτά. Φθάνει ο πρωθυπουργός.
Βασίλης Μαυρογένης




Απάντηση στο σχόλιο για τον Παπαδόπουλο (3.4.2011)
Σχόλια χρηστών
andreas:
Όχι μόνο ο Α. Παπαδόπουλος, αλλά και όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ ( διότι αυτοί κυβερνούσαν τα τελευταία περισσότερα χρόνια ) όχι μόνο να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους, αλλά άν είχαν λίγη τσίπα πάνω τους θ`άπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γής.
Βασίλης Μαυρογενης:
.
Απάντηση στο σχόλιο για τον Παπαδόπουλο (3.4.2011)
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μήπως όμως ξέχασες το Βατοπέδι, τη Ζήμενς, τα ομόλογα, τους κουμπάρους. Και τον Αντώνη να λέει ότι « αν ήταν το κόµµα του στα πράγµατα, το έλλειµµα του κρατικού προϋπολογισμού θα μπορούσε να μηδενιστεί µέσα σε 18 µήνες»; Και δεν έπαιρνε ο άνθρωπος , πέντε χρόνια που ήταν κυβέρνηση να πει τη συνταγή στον φίλο του το Κώστα να είμαστε τώρα μια χαρά και να μην έχουμε μνημόνια και φόρους;;
Και ξέρεις κάτι, γράφε και επώνυμο γιατί λόγω συνωνυμίας μας φέρνει το όνομα κακούς συνειρμούς. Π.χ τούβλα, Λούβαρης, κωλόσπιτο, αποπομπή των υπουργών Φωτήλα και Δρετάκη, διαγραφή Τρίτση (και οι τρεις το έμαθαν… δημοκρατικά, από την τηλεόραση. Ο Φωτήλας μάλιστα, στο αεροπλάνο, πηγαίνοντας στην Ινδία σε αποστολή). Επίσης το Τσοβόλα δώστα όλα, τον δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε, 2 εκατομμύρια στην Ελβετία; Και κείνο το αμίμητο , δεν το θυμάστε που για τον Πατρινό διευθυντή είπε, ο συνώνυμος σου, ότι θα δεχόταν να κάνει ένα μικρό δώρο (μίζα δηλαδή), στον εαυτό του αλλά όχι και δέκα εκατομμύρια!! Ξέχασε να πει και την ταρίφα τόσο οι διευθυντές, τόσο οι διοικητές τόσο οι βουλευτές και οι υπουργοί και βέβαια τόσο και ο πρωθυπουργός!!! Το άκρον άωτον της διαφθοράς και της αθλιότητας.
Μα τι νόημα έχει να λέμε τα παλιά, ας βλέπουμε μπροστά. Μια λύση υπάρχει να πιεστούν τα δυο μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν (αμέσως θα πέσουν τα επιτόκια), μπας και βγούμε από το τούνελ σε 8-10 χρόνια αλλιώς πάμε για 18 (χρόνια) -20.Το βλέπω δύσκολο, ο λαός είναι ποιο ώριμος από αυτούς. Για τα άλλα κόμματα, αυτά είναι στο 1918 ακόμη.
Γεια χαρά και νάχουμε την υγειά μας για να αντέξουμε.
Βασίλης Μαυρογένης



  Απάντηση από β.μ την 2.4.2011
(αφορά email στο ΣΚΑΙΔΡΑΣΗ)

Λαϊκισμός

Αναρτήθηκε την Τετάρτη, 30 Μαρ 2011, στην κατηγορία E-mails ακροατών
Sent: Saturday, March 26, 2011 4:41 PM
Υποτίθεται ότι εσείς είστε ενάντια στον λαϊκισμό και κάνετε πάντα σκληρή κριτική για αυτό το θέμα και καλά κάνετε.
Όμως συχνά ενδίδετε σε αυτόν τόσο εύκολα. Αναφέρομαι σε φράσεις που αφορούν τα «ωραία λεφτουδάκια» που μας δίνουν ως δάνεια και σε παραλληλισμούς «αν εσύ θέλεις να δανείσεις σε κάποιον δεν θα κάνεις κάποια συμφωνία κάποιο χαρτί» κλπ κλπ.
Ο λαϊκισμός έγκειται στο ότι συχνά συγχέεται το χρήμα του κόσμου με το τραπεζικό χρήμα που είναι η μέρα με την νύχτα.
Ψαχτείτε λίγο (και σας το λέω γιατί βλέπω ότι ως δημοσιογράφος είστε από αυτούς που το ψάχνουν το πράγμα…) για την έννοια monetary theory….
Εκεί θα καταλάβετε γιατί τα παραπάνω είναι λαϊκισμός. Για να δανείσω εγώ τον φίλο μου, κατ’ αρχάς πρέπει να έχω το χρήμα.
Πρώτα έχω το χρήμα και μετά το δανείζω.
Για τις τράπεζες όμως αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Οι τράπεζες σχηματίζουν χρήμα όταν δίνουν το δάνειο. Από το μηδέν. Εκ του μη όντως. Θα μου πείτε τώρα ότι λέω ανοησίες. Όμως πριν σβήσετε το email μου σκεφτείτε πώς γίνεται το τραπεζικό σύστημα να μην μπορεί να αντέξει στην «επιδρομή». Αν όλοι ζητήσουν τα χρήματά τους οδηγούμαστε σε χρεωκοπία. Γιατί αυτό αν όλες οι τράπεζες μαζί όντως έχουν τα χρήματα που δανείζουν;
Ας το πάμε δηλαδή συνολικά στον πλανήτη. Το συνολικό «χρήμα» στις τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερο από τον χρυσό ή τις εγγυήσεις τους. Που βρέθηκαν τα επιπλέον; Απλά Μαθηματικά κε Πορτοσάλτε.
Τα κράτη κε Πορτοσάλτε, οι Δημοκρατίες είναι αυτές που δίνουν το δικαίωμα στις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα
από αυτά που έχουν (η κατάθεση σε χρυσό παλιότερα και εγγυήσεις σήμερα) είναι πολύ μικρότερες των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η τράπεζα.
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς (χωρίς να το παίζει αριστερός συνδικαλιστής) ότι εμείς, οι δημοκρατίες, οι οργανωμένοι σε κράτος πληθυσμοί, δίνουν το δικαίωμα στις τράπεζες να έχουν χρήματα και να σχηματίζουν χρήμα με κάθε νέο δάνειο.
Άρα από που προκύπτει ότι χρωστάνε στο τραπεζικό σύστημα οι λαοί; Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα μόνο. Αυτό ισχύει
και για τους Αμερικανούς βεβαίως. Πεντάρα δεν χρωστάνε και ας λέει η αμερικανική κυβέρνηση ότι το χρέος είναι 11 τρις δολάρια.
Αυτά τα χρήματα σχηματίστηκαν στις τράπεζες με την νομοθετική άδεια που τους δίνει το κράτος να σχηματίζουν χρήμα όταν δανείζουν.
Άρα λοιπόν μην συγκρίνετε το δάνειο που θα δώσω ίσως εγώ στον φίλο μου με το τραπεζικό δάνειο. Είναι αυτό που λέμε «άλλο ύφασμα» πώς να το κάνουμε…
Ήθελα να θίξω και ένα ακόμα θέμα. Καλό θα ήταν όπως όταν βγάζετε έναν κυβερνητικό βγάζετε (μαζί ή λίγο αργότερα δεν έχει σημασία) και έναν αντιπολιτευόμενο, το ίδιο (για λόγους δικαιοσύνης αν μη τι άλλο) να κάνετε και με την εκκλησία. Δεν είναι δίκαιο
οι άνθρωποι της εκκλησίας να μην έχουν ποτέ αντίλογο (και να μην πληρώνουν και φόρους για να το θυμηθώ και αυτό…).
Και τότε θα δείτε που θα πάνε όλα αυτά τα περί κρυφού σχολιού, ελληνοχριστιανισμού κλπ…
Φιλικά, με εκτίμηση για το έργο σας,
Α. Τσολομύτης.
Σχόλια χρηστών
  1. Γεράσιμος Αραβαντινός:
    Πες τα παλληκάρι μου.
  2. Βασίλης Μαυρογενης:
    Το σχόλιο σας πρέπει να εγκριθεί από τον διαχειριστή.
    Παιδιά θα μας τρελάνετε στο τέλος. Αν κατάλαβα καλά δε χρωστάμε τα λεφτά που φάγαμε (εννοώ οι Ελληνες συνολικά), ….γιατί δεν ήταν αληθινά!!! Μήπως είναι σαν κι αυτά που βλέπει στον ύπνο του ….ο Καραγκιόζης;;
    Και τι προτείνεις λοιπόν. Κάνε μας μια πρόταση και βάλε και τις συνέπειες,, περιμένουμε.

Αθήνα 30 Μαρτίου 2011

Επιστολή στον Αρη Πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ

 

Αρη γεια σου

Είμαι τακτικός ακροατής σου αρκετά χρόνια και συμφωνούσα πάντα μαζί σου. Τώρα τελευταία όμως διαφωνώ γιατί πιστεύω ότι ...λαϊκίζεις! Είμαι αυστηρά και κάθετα ακομμάτιστος, δεν έχω καμιά εκτίμηση στους πολιτικούς. Με την παρούσα κατάσταση και με ένα «λαό που είναι στην εξουσία» τριάντα χρόνια πως θα γίνει διάλογος;;
Εδώ δε συζητά ο Σαμαράς, νέος άνθρωπος, δε λέω οι άλλοι, θα κάνεις διάλογο με τους κατοίκους της Κερατέας που θίγονται τα δικαιώματά τους, τη στιγμή που τα κόμματα περί άλλα τυρβάζουν; (αν γινόταν στη γειτονιά σου θα έκανες διάλογο;)
Αν δεν μπορέσει κάτι να κάνει ο Γιώργος, ποιος θα μπορέσει, η ΝΔ με Σαμαρά, νοοτροπίας 1900, κυβέρνηση επιχειρηματιών, κυβέρνηση τεχνοκρατών; (ευτυχώς συνταγματαρχών δεν πια της μόδας).
Να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν, λένε όλοι και εννοούν του άλλους. Αντε βρες τους λοιπόν.
Μήπως όλοι έφαγαν και από κάτι; Εκτος από μερικούς πολιτικούς που έφαγαν τα πολλά, τι έχεις να πεις για τον κοπρίτη δημόσιο υπάλληλο που ζητά γρηγορόσημο να δουλέψει; ο αγρότης που κάθεται στο καφενείο και περιμένει την επιδότηση; Ο οικοπεδούχος που πήρε αντιπαροχή 50% και θέλει να ζεί εισπράτοντας τα ενοίκια, αλλά να μη μπει φόρος στην κατοικία; Οι συνδικαλιστές που δε δούλεψαν ποτέ και θέλουν να γίνουν βολευτές, Ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει διπλό μισθό με τα επιδόματα πχ. έγκαιρης προσέλευσης; Οι πολυθεσίτες δημοσιογράφοι; Οι γιατροί με τα φακελάκια; Οι καθηγητές που το απόγευμα κάνουν ιδιαίτερα στους μαθητές τους; Ο εφοριακός, ο της πολεοδομίας; Οι κατασκευαστές που με τη συνεργεία των Μηχανικών κάνανε ένα εκατομμύριο αυθαίρετους ημιυπαίθριους; Κλπ κλπ
Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να τα βάλει ευθέως με όλους.
Μήπως το Μνημόνιο …είναι ευτυχία πράγματι ;;;
Μήπως ζητάμε πολλά από το Γιώργο;;
Προφανώς με τις πρώτες εκλογές θα έχουμε πλήρη ακυβερνησία αλλά Βέλγιο. Και θα ζητάμε από τις γυναίκες των βουλευτών …να παίξουνε Αριστοφάνη.!!
Φοβάμαι ότι θα βολοδέρνουμε μια δεκαετία, με δυσκολίες που δεν τις φανταζόμαστε, με μια δημόσια διοίκηση που δεν υπάρχει (δε μου έστειλαν ακόμη το ΕΤΑΚ του 2009), μήπως έχει δίκιο ο Πάγκαλος; Φοβάμαι ότι μόλις οι ξένοι δανειστές πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών θα μας εγκαταλείψουν και τότε θα δεις διάλογο ή μήπως διάβολο;
Κανείς δε θέλει να χάσει τα «κεκτημένα».


Βασίλης Μαυρογένης
Πολιτικός και Μηχανολόγος Μηχανικός

Σχόλια χρηστών
1.     
Γεράσιμος Αραβαντινός:
Αγαπητέ συνάδελφε, αδυνατώ να αντιληφθώ το στόχο της παρέμβασής σου. Εμείς, των θετικών επιστημών, αναλύουμε την κατάσταση, όχι για να την…. αναλύσουμε, αλλά για να προτείνουμε λύση. Προτείνεις , λοιπόν, κάποια λύση που δεν μου έγινε αντιληπτή;
Προτείνεις π.χ. να μην εξοφλήσουμε ποτέ τους δανειστές μας, διότι αν τους εξοφλήσουμε θα μας εγκαταλείψουν και θα υποφέρουμε από «στερητικό σύνδρομο» λόγω του ότι θα χάσουμε την «ευεργετική» κηδεμονία τους; Αν αυτό λες, τότε να σε πληροφορήσω ότι η Αργεντινή απαλλάχτηκε από τους δανειστές της (με επώδυνο τρόπο είναι η αλήθεια) πριν 9 χρόνια και έκτοτε παρουσιάζει 7% ετήσια ανάπτυξη. Δηλαδή σχεδόν διπλασίασε το ΑΕΠ μέσα σε μια 10ετία. Γνωρίζεις να υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα παγκοσμίως με τους δανειστές «παρόντες»;
2.     
Δημήτρης Ματσικούδης:
Αγαπητέ συνάδελφε,
Διαβάζοντας το κείμενό σου μου γεννήθηκαν κι έμενα, όπως και στο συνάδελφο Γεράσιμο μια σειρά ερωτήματα:
1.Μήπως η αφετηρία του κακού στην πολιτική ζωή του τόπου οφείλεται σ’ αυτό το «αυστηρά και κάθετα ακομμάτιστος» που επαίρεσαι ότι είσαι αδιαφορώντας, βεβαίως, για το ότι έτσι τα κόμματα, που είναι πυλώνες του πολιτεύματός μας στελεχώνονται με ιδιοτελή άτομα;
2. Είναι δυνατόν να μην έχεις αντιληφθεί ότι αυτό που ζήτησε ο Άρης δεν είναι διάλογος με τους κατοίκους της Κερατέας αλλά ενημέρωση τους με ακράδαντα στοιχεία που να πείθουν (μελέτες εφαρμογής με όλα τα συμπαρομαρτούντα προδιαγραφές, προυπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα, μακέτες κ.λ.π.) και δέσμευση των αρμοδίων αρχών της χώρας ότι στον τόπο τους δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, όπως όλα δείχνουν ότι πάει να γίνει, αλλά ΧΥΤΥ;
3. Ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την άρρωστη κοινωνία μας ο δημόσιος υπάλληλος του γρηγορόσημου, ο αγρότης των επιδοτήσεων κ.λπ.ή οι ηγέτες του που όχι μόνο δεν κυβερνούν σωστά, δεν προγραμματίζουν δεν συντονίζουν και δεν ελέγχουν, αλλά αντίθετα ασκούν πελατειακή πολιτική, διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και νομοθετούν την ατιμωρησία τους;
4.Είναι δυνατόν να επικαλείσαι το Μνημόνιο που η εφαρμογή του έχει βάλει την οικονομία σε τροχιά θανάτου; Το 1.000.000 άνεργοι, το φετεινό έλλειμμα που θα είναι μεγαλύτερο από το περισυνό παρόλες τις κλοπές των συντάξεων, οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, οι νέοι μας που μεταναστεύουν δεν σε έχουν ευαισθητοποιήσει καθόλου;
5. Μπορείς να ψέγεις την αντιπολίτευση για άρνηση διαλόγου όταν η κυβέρνηση τους καλεί για διάλογο αφού έχει υπογράψει συμφωνίες, χωρίς καν δημοκρατική νομιμιμοποίηση; Πιστεύεις ότι η αντιπολίτευση είναι για να συναινεί εκ των υστέρων; Μήπως αυτό μοιάζει με αποδοχή συνενοχής;
6.Προτιμάς η χώρα να κυβερνιέται από τα ανδρείκελα των τοκογλύφων δανειστών μας, υποθηκευμένη με τη δανειακή της σύμβαση, ή από μια πολυκομματική κυβέρνηση σαν κι αυτή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές;
7. Τόσο καιρό χωρίς κυβέρνηση το Βέλγιο είδες να το υποβαθμίζει κανένας από αυτά τα κοράκια του αχαλίνωτου καπιταλισμού, τις Moodies, Fitch, κ.α.; Δεν σου λέει τίποτε αυτό για την ποιότητα, το ήθος και τη ν αποτελεσματικότητα της δικιάς σου κυβέρνησης που την ώρα που παινεύται για δήθεν επιτυχίες, της έρχονται απανωτά οι υποβαθμίσεις από αυτά τα κοράκια;


και η απάντηση
Βασίλης Μαυρογένης
1/4/2011

Γεράσιμε Αραβαντινέ και Δημήτρη Ματσικούδη.

Σας ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να ασχοληθείτε με τις σκέψεις μου
Είμαι κοντά στα ογδόντα και έχω ζήσει όλη τη σύγχρονη Νεοελληνική ιστορία και τις συνέπειές της. (Δικτατορία Μεταξά με εξορίες συγγενών, Β πόλεμος με πολεμιστές συγγενείς στην Αλβανία, Γερμανική κατοχή με πείνα και διωγμούς συγγενών, πρώτος εμφύλιος με απόπειρες δολοφονίας συγγενών, δεύτερος εμφύλιος με στρατοδικεία, εξορίες και εκτελέσεις συγγενών, Μετεμφυλιακή εποχή, απαγόρευση να δώσω εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο γιατί ….ο παππούς μου ήταν αριστερός, Σκαπανέας μηχανικού στο στρατό, δυο πρώτα ξαδέρφια μηχανολόγοι, μουλαράδες στο πυροβολικό, μόλις πρόλαβαν την μη ….εκπαίδευση στη Μακρόνησο. Συνεχώς στην πλάτη το …προπατορικό αμάρτημα και στη χούντα και μετά τη χούντα στη μεταπολίτευση, ναι τι νομίζεις;
Λεπτομέρειες αν σ ενδιαφέρει, για να μαθαίνετε οι νέοι, στα www.mavrogeni.gr   και   www.hellasdays.blogspot.com

Και τώρα να σας απαντήσω.
Φίλε Γεράσιμε
Δεν κάνω καμιά πρόταση γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει λύση, ουδέποτε σκέφτηκα να μην εξοφλήσουμε ποτέ τους δανειστές μας, απλώς κάνω μια πρόβλεψη που εύχομαι να μη συμβεί.
Σχετικά με την Αργεντινή ανοίγεις ένα μεγάλο θέμα. Συγκρίνεις την Ψωροκώσταινα χωρίς παραγωγή με ένα πλούσιο κράτος και κατοίκους που προέρχονται από μετανάστες Ισπανούς, Ιταλούς και Ελληνες ζωντανούς ανθρώπους και παραγωγικούς.
Τι προτείνεις λοιπόν με έλλειμμα δέκα δις το χρόνο να φύγουμε από το ευρώ; Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα έχουμε μια υποτίμηση 50 % σε τρεις μήνες, ( να θες να αγοράσεις με δραχμές,  πετρέλαιο, ανταλλακτικά, πολεμικό υλικό, αεροσκάφη αλλά και …λεμόνια Αργεντινής και μαρούλια.. Ιταλίας, γιατί οι αγρότες μας τα πάνε στη χωματερή και περιμένουνε την επιδότηση που θα τους δώσουν οι πολιτικοί για να τους ξαναψηφίσουν αλλιώς κατεβάζουν τα τρακτέρ και κλείνουν τους δρόμους με την ευλογία πάντα της κάθε …αντιπολίτευσης),
 Με πληθωρισμό 50% θα μας αγοράσουν μισοτιμής Γερμανοί, Ρώσοι και ενδεχομένως και Τούρκοι;;; Αυτή είναι η πρότασή σου ;;;

Φίλε Δημήτρη
Εχεις ένα ζητιάνο ακαμάτη που ζητά ελεημοσύνη γονατιστός και αυτός που του τη δίνει προφανώς δε θα διαπραγματευτεί, θα δώσει ότι θέλει , για να μη χάσει  τα δανεικά που σου έχει δώσει και θα σε φτύσει κιόλας.
Αυτό είναι το μνημόνιο. Εδώ μας έφεραν οι πολιτικοί με τη δική μας ψήφο! Ξέρεις τι λέμε στην Κρήτη από την οποία κατάγομαι. Ετσά κερατά λαός ετσά κερατά βασιλιάς. Και πρόσεξε πρώτα ο λαός και μετά ο βασιλιάς εντάξει;
Αν πιστεύεις ότι θα υπάρξει πολυκομματική κυβέρνηση νομίζω ότι απατάσαι, άλλωστε το έχει ξεκόψει ο Σαμαράς.
Πάμε λοιπόν σε ένα αδιέξοδο πολυχρόνιο με άγνωστες και οδυνηρές συνέπειες και δε συγκρινόμαστε με το βιομηχανικό Βέλγιο που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και χωρίς κυβέρνηση και που γύρω του δεν υπάρχουν διεκδικητές Μακεδονίας , Ηπείρου και Αιγαίου.
Ξέχασα να αναφέρω και όλους όσους έχουν αγοράσει ακίνητα στις αντικειμενικές με αποτέλεσμα 40% ξέπλυμα χρήματος παραοικονομίας και μίζας. Μη ξεχνάμε και το…κολώσπιτο της Εκάλης που για να καλυφθεί η αντικειμενική!! βοήθησαν με δανεικά ως και ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μια δημοκρατία κουτσή στραβή του …κερατά αλλά τουλάχιστο το πρωί όταν σου χτυπάνε την πόρτα δεν είναι ο χωροφύλακας, όπως στη δική μου εποχή, (περάστε από το τμήμα και να σου συστήνει ο σταθμάρχης  γιατί αγοράζεις  από τον περιπτερά ..το Βήμα παίρνε την  Ακρόπολη καημένε! Κοίτα τι φάκελο έχει ο πατέρας σου, Μου συνέβη και μάλιστα στη  μεταπολίτευση επί Ράλλη ).
 Με βάλατε να θυμηθώ θλιβερά γεγονότα που τα είχα ξεχάσει. Εκτός από τις εκτελέσεις συγγενών και φίλων που έτσι κι αλλιώς δε ξεχνιούνται.
Τις απόψεις σας στο bamavro@otenet.gr   και τα σχόλια τα ανεβάζω στο www.hellasnewdeal.blogspot.com





Παρατηρήσεις του Βασιλείου Μαυρογένη του Γεωργίου
Ανάρτηση  25 Μαρτίου 2011
Η Ελλάδα  το  2000-1010
Αυτή η δεκαετία κύλησε σχετικά ομαλά, έτσι τουλάχιστο φαινόταν, Την κυβέρνηση Σημίτη διαδέχτηκε κυβέρνηση της δεξιάς με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το νεώτερο-σοι πάει το βασίλειο-, Τελικά μετά ήρθε η πτώση του Καραμανλή που ολοκληρώθηκε με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στην κυβέρνηση και με μεγάλη διαφορά ψήφων, πέσαμε από τα σύννεφα κυριολεκτικά. Και να την η ΚΡΙΣΗ. Ελεγε ο Γιώργος πριν από τις εκλογές «λεφτά υπάρχουν». Τρομάρα μας, είμαστε καταχρεωμένοι και κάναμε όλοι πως δεν το ξέραμε.
Πιστεύω ότι ούτε ο Γιώργος φανταζόταν την τραγικότητα της κατάστασης.
Τι φταίει;. Μα τα πράγματα, εκ των υστέρων είναι πολύ απλά. Οι διάφορες κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας για λόγους ψηφοθηρίας έπαιρναν δάνεια και με μεγάλο τόκο,  γέμισαν το δημόσιο με άχρηστους και τώρα άντε να βρεις λεφτά να τους πληρώσεις όταν και οι δανειστές δεν δίδουν πλέον δάνεια αλλά ζητούν και τα παλιά που δεν έχουμε να τα πληρώσουμε. Το 2009 παραιτήθηκε ο Καραμανλής - ο νεώτερος- όταν κατάλαβε ότι θα πάει φυλακή γιατί διπλασίασε το δημόσιο χρέος και έλεγε και ψέματα, στους ευρωπαίους, ότι δεν είναι υπέρογκο το έλλειμμα. Και τώρα τι κάνουμε; Η ΕΕ και το ΔΝΤ μας δανείζουν αλλά με μεγαλύτερο τόκο και με περιορισμούς, περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ και φόρους φόρους.
Ο Πάγκαλος ο Θοδωρής, ο εγγονός του παλαιότερου , αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, είπε ότι όλοι τα φάγαμε και ότι όταν ένας κοπρίτης μπει στο δημόσιο κοπρίτης θα παραμείνει. Είπε ακόμη ότι ευθύνη δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί αλλά και ο λαός που απαιτούσε να μπει στο δημόσιο. Δεν έχει άδικο όσο και να μη μας αρέσει η πικρή αλήθεια.
Γεγονός είναι ότι με τα δάνεια ένα μεγάλο ποσό φαγώθηκε από τους βολεμένους άμεσα, στα κόμματα. Ένα άλλο μεγάλο ποσό φαγώθηκε με μίζες από πολιτικά πρόσωπα. Ένα άλλο ποσό, όχι πολύ μικρό μπήκε στη ζωή μας και έτσι ανέβηκε το οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο του Ελληνικού λαού. Οι αγρότες με τις επιδοτήσεις κάνανε σπίτια πολυτελή, ενίοτε με πισίνες, αγοράσανε τρακτέρ και τζιπ με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Την αράξανε στα καφενεία και στέλνανε στη δουλειά τους οικονομικούς μετανάστες. Την παραγωγή την  απέσυραν και έπαιρναν επιδοτήσεις. Οι μισθωτοί πήραν παντός είδους επιδόματα (επίδομα έγκαιρης προσέλευσης) που διπλασίασαν το μισθό τους. Οι εφοριακοί και οι γιατροί φακελάκια, οι της πολεοδομίας γρηγορόσημο. Από την Κίνα άρχισαν να έρχονται προϊόντα που οι τιμές ήταν τόσο εξευτελιστικές και δεν υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού. Ετσι σταμάτησε να παράγει η Ελλάδα και ζούσε μόνο από δάνεια. Στην αντιπολίτευση ανέλαβε αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς, φιλοαμερικάνος και αυτός, αλλά προφανώς για λόγους πολιτικούς, θέλει και αυτός να γίνει πρωθυπουργός κάποτε, ελπίζω να μην τα καταφέρει γιατί είναι και εκτός τόπου και εκτός χρόνου, διαφώνησε με την υπαγωγή στην ΕΕ και ΔΝΤ για δάνεια και μέτρα. Και φωνάζει ανάπτυξη. Ρε φίλε για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να γίνεις ανταγωνιστικός!!! Και παραγωγικός!!!  Και νάχεις και λεφτά. Και αυτό πως θα γίνει ε;;  Εκεί δεν απαντά κανείς. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάρα τους και αυτών, λένε πάντα όχι. Ο Ελληνικός λαός βλέπει την κατάντια και περιμένει τον από μηχανής θεό της Ελλάδας!!!. Δεν φαίνεται όμως από πουθενά φως στο τούνελ. Θα χρειασθεί κάποια δεκαετία για να ξαναζήσουμε ικανοποιητικά και ποτέ μα ποτέ όπως τα τελευταία χρόνια, τέρμα οι σπατάλες και η ψεύτικη καλοπέραση με δάνεια (εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, κλπ, κλπ δάνεια). Οσοι προλάβανε κάνανε ένα σπίτι να μένουνε και ίσως ένα για τα παιδιά τους, οι ποιο τυχεροί. Τώρα πρέπει να επιστραφούν τα δάνεια και οι δανειστές δεν χαρίζουν. Θα πληρώσουμε όλοι. Η Ελλάδα μοιάζει με μια πολυμελή οικογένεια που ο πατέρας έπαιρνε δάνεια και περνούσανε καλά. Αλλα παιδιά σπούδασαν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί βγάλανε κάποια χρήματα ή ευθέως ή πλαγίως και κάνανε σπίτια και αυτοκίνητα. Μερικοί  έγιναν αγρότες τη βγάλανε καθαρή με τις επιδοτήσεις, άλλοι βολεύτηκαν στο δημόσιο, ένας έγινε πολιτικός και οικονόμησε μίζες, έκανε και πολυτελή γάμο κάποιοι άλλοι, πολύ λίγοι δεν πήραν είδηση.
 Ο πατέρας πέθανε και οι δανειστές σταμάτησαν τα δάνεια και ζητούν και τα δανεικά πίσω. Τώρα όλοι κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα και ζητούν να πάρουν τα δάνεια από….τους κλέφτες. Οσοι είχαν πολλά ευρώ τα στείλανε στο εξωτερικό και περιμένουν να πέσουν οι τιμές ή να ξαναπάμε στη δραχμή για να τα τοποθετήσουν καλύτερα. Θα τα πληρώσουμε μέχρι τελευταία δεκάρα θέλουμε δε θέλουμε. Ας ελπίσουμε να γίνει μάθημα και να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας όπως όλοι οι άλλοι λαοί.