Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αντώνιος Γεωρ. Μπετεινάκης, κινδυνεύει


Δημοσιεύω παρακάτω  ένα συνταρακτικό κείμενο που διάβασα τυχαία.(διερωτώμαι είναι δυνατον να έχουν πάει χαμένες οι θυσίες των ανθρώπων αυτών;;;

βμ

 

 

« Αντώνιος Γεωρ. Μπετεινάκης, κινδυνεύει , ελπίζει εις τον Θεόν. 25 Σεπτεμβρίου 1943».

της Ελένης Μπετεινάκη

Να τη θυμάσαι , μου ΄λεγε, να τη λες στα παιδιά σου κι αυτά να τη λένε στα δικά τους… κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου…

 

…Ήταν  Σεπτέμβρης του ΄43 , θαρρώ 24 του μήνα , απόγευμα κι είχαμε μόλις γυρίσει από τον τρύγο. Στα Λιάτικα  ήμασταν όλη μέρα. Κουρασμένοι κι η μάνα μας έλεγε πως είχε ένα βάρος που της πλάκωνε την ψυχή. Δεν είχαμε προλάβει να πλυθούμε όταν από το μακρύ σοκάκι ακούστηκαν ρυθμικά βήματα και ένας δυνατός χτύπος από το σπάσιμο της πόρτα μας, μας τράνταξε όλους.¨ Ήταν γερμανοί στρατιώτες.  Ανέβαιναν τα σκαλοπάτια γρήγορα και μπήκαν μέσα.  Έψαχναν τον πατέρα μου κι άρχισαν να ρωτούν που ήταν. Τους είπα με σπασμένα γερμανικά πως είχε πάει στην Κομαντατούρ στο φρουραρχείο δηλαδή, να δώσει « το παρών » γιατί ήταν Παρασκευή βράδυ κι έτσι έπρεπε. Ένας απ΄ αυτούς έφυγε να δώσει την πληροφορία, οι υπόλοιποι έκανα το σπίτι αγνώριστο. Δυο – τρεις ώρες μείναμε κι έπαιρναν μαζί τους ότι καλό έβρισκαν στο σπίτι. Σύντομα ήρθε ένας δικός τους και τους είπε πως τον βρήκαν και τον συνέλαβαν. Το βράδυ ήρθαν πολλοί ,11 νοματαίοι με σήματα-πέταλα πάνω τους ,  έψαχναν συνέχεια ,στις αποθήκες, στο κελάρι, στο πλυσταριό ,στα στρώματα , τίποτα δεν έμεινε στη θέση του. Όμως και τίποτα δεν βρήκαν. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφυγαν. Η αδελφή μου , η μάννα κι εγώ , παλληκάρι 14 χρονών τότε , άσπροι σαν τον τοίχο από τον φόβο και την αγωνία μας στεκόμασταν ώρα πολλή ακόμη ,αμίλητοι , ακίνητοι στο ίδιο σημείο μην ξέροντας πώς να αντιδράσουμε. Τον μεγάλο μου αδελφό, το Γιώργη μας τον είχαν ειδοποιήσει να μην πλησιάσει το σπίτι κι εκείνο το βράδυ έμεινε έξω, στην εξοχή . Το επόμενο πρωί μάθαμε πως ο πατέρας μου ήταν στο Ηράκλειο , στο Φρουραρχείο. Εκεί έμεινε 3 μέρες , στο σπίτι του Πλεύρη κάτω στο υπόγειο και βρήκαμε σαν φύγανε οι Γερμανοί γραμμένο ένα μήνυμα μέσα σε κύκλο με μολύβι :

 « Αντώνιος Γεωρ. Μπετεινάκης, κινδυνεύει , ελπίζει εις τον Θεόν. 25 Σεπτεμβρίου 1943».

Ύστερα τον πήγαν στα Χανιά , στο χωριό Αγυά . Κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει τις φυλακές. Πήγε ο Γιώργης μας ,αλλά δεν τον άφησαν να τον δει. Ούτε καν έναν  Έλληνα δικηγόρο δεν του πήγανε. Κάνανε μόνη τους το δικαστήριο . Στις 26 του Οκτώβρη. Ο παππούς και πέντε άτομα ακόμη. Τους καταδίκασαν γιατί προσπάθησαν να ειδοποιήσουν τον Μπαντουβά πως έπρεπε να φύγει από τα βουνά και να παραδοθεί γιατί οι Γερμανοί θα καίγανε  τα χωριά της Βιάννου. Πιάσανε πολλούς τότε, τους αφήσανε μόνο αυτοί οι έξι δεν γλύτωσαν. Κάποιος τους πρόδωσε, μακάρι πριν κλείσω τα μάτια μου να μάθω ποιος ήταν, όχι για κανένα να άλλο λόγο, αλλά να ξέρω , να φύγω ήσυχος . Ο Γιώργης ήταν εκεί την ημέρα του δικαστηρίου. Η μάννα μου δεν ήθελε να πάω κι εγώ στα Χανιά, μικρό παιδί έλεγε , δεν ήθελε άλλες φουρτούνες, φτάνει όσα υποφέραμε ήδη. Μας έπε , πως πλησίασε λίγο στη φυλακή απόσταση περίπου 100 μέτρα. Τι ναδεις;

Ήταν όλοι με τα ίδια ρούχα, κάτι γκρίζο φορούσαν και δυο τρεις χαιρετούσαν από το παράθυρο. Ήταν πολύ κοντά κουρεμένοι και δεν τους αναγνώριζε. Ένας του φάνηκε πιο ψηλός, τον χαιρετούσε με μανία, μπορεί και να ‘ταν αυτός ο πατέρας μας . Ποιος ξέρει…

 

Την άλλη μέρα έγιναν όλα …

Μόλις χάραξε , ψιλόβρεχε κιόλας,  το χώμα μύριζε έντονα, τα σκυλιά γαύγιζαν σαν να χαλούσε ό κόσμος. Ξημέρωμα …27 Οκτωβρίου 1943…ώρα 6.00…βαρύ τούτο το πρωινό και άχαρο και με μια  σιωπή παντού. Κάτι πλανιόταν στον αέρα όμως τίποτα δεν κουνιόταν , ούτε ο νους τους ήθελε να το σκεφτεί… Κρυμμένοι μέσα στα χωράφια , ο Γιώργης και καμιά δεκαριά άλλοι σηκώθηκαν να δουν γιατί γινόταν τόση φασαρία από τα γαυγίσματα. Κάτι είχαν μυριστεί τα σκυλιά. Φοβόταν  μην τους πάρει κανένα μάτι. Και τότε άκουσαν  με μια φωνή  να τραγουδούν οι κρατούμενοι…

 

« Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή

σε γνωρίζω από την όψη που με βία  μετράει τη γη.»

 

Κι ύστερα πάλι φωνές και γερμανικά παραγγέλματα για να σταματήσουν, όμως αυτοί συνέχιζαν ακόμη πιο δυνατά. Τίποτα δεν τους τρόμαζε πια , απολύτως τίποτα. …

Καμιά  εικοσαριά στρατιώτες με ειδικό βηματισμό παρατάχθηκαν στον αύλιο χώρο της φυλακής . Η βροχή συνέχιζε να πέφτει κι αυτή ρυθμικά και τότε… ώ θεέ μου! έξι άνδρες με συνοδεία Γερμανών αξιωματικών βγήκαν έξω . Οι άνδρες φανερά κουρασμένοι όμως με το κεφάλι ψηλά συνέχιζαν να λένε τον εθνικό ύμνο.  Τους έβαλαν να ακουμπήσουν στον τοίχο και τους έδεσαν τα χέρια. Τους έκλεισαν τα μάτια με ένα άσπρο πανί. Ο πατέρας  γύρισε το κεφάλι του στο πλάι. Δεν ήθελε να του δέσουν τα μάτια , ήθελε να βλέπει κατάματα το μεγαλύτερο θεριό , αυτό που κανένας δεν νίκησε ποτέ , ήθελε να χορτάσει και την τελευταία σταγόνα της ζωής , το αμυδρό φως της μέρας που  μόλις είχε αρχίσει να ξυπνά. Ύστερα ακούστηκε μια πολύ δυνατή φωνή και ο αέρας γέμισε από τους πυροβολισμούς … Οι κρατούμενοι μέσα από τα μικρά τους παράθυρα έκλαιγαν σιωπηλά… δεν ακούστηκε τίποτα άλλο …απόλυτη σιωπή …όλα είχαν τελειώσει …

Άραγε μήπως ήταν όνειρο , εφιάλτης ή συνέβη  στ αλήθεια. Ο πατέρας μου ήταν εκεί ανάμεσα τους, νεκρός!

 

Αυτή την ιστορία μου έλεγε ο πατέρας μου κάθε χρόνο τέτοια μέρα. .. «Να τη θυμάσαι » μου λεγε,  « να τη λες και στα παιδιά σου κι αυτά να τη λένε στα δικά τους… κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου …»

 

Ο  συνταγματάρχης Αντώνιος Γ. Μπετεινάκης εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις φυλακές της Αγυιάς Χανίων στις 27 Οκτωβρίου 1943 . Το γερμανικό στρατοδικείο συνεδρίασε μέσα σ΄ αυτές τις φυλακές και τον καταδίκασε σε θάνατο μαζί με άλλους πέντε.  Οι υπόλοιποι δεκαέξι που είχαν συλληφθεί τότε αθωώθηκαν .

Στο κελί των φυλακών ( στην Αγυιά Χανίων ) ο Αντώνιος Γ. Μπετεινάκης είχε γράψει τα παρακάτω : « Προσφέρω τη ζωή μου με ευχαρίστηση  για την Πατρίδα , εάν οι εχθροί μας μου την αφαιρέσουν.  Θεωρώ τον εαυτόν μου ευτυχή γιατί πεθαίνω για να μην την  βλέπω σκλάβα και τυρανούμενη  ».

 

  Επίσης σ΄ένα άλλο σημείωμα του έγραψε :

 

« Δεν το λυπούμαι το κορμί σάρκα είναι και θα λιώσει

μόνο λυπούμαι ταρφανά ποιος θα τα μεγαλώσει   »

 

Από τότε έχουν περάσει 70 χρόνια , σαν σήμερα!




ΕΥΚΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Άνοιγμα υπολογιστή: Η πρώτη μας δουλειά είναι να πατήσουμε το διακόπτη και να ενεργοποιήσουμε, «να ανοίξουμε όπως λέμε», τον υπολογιστή (προφανώς πρέπει να είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό ρεύμα ή αν είναι φορητός, να έχει μπαταρία φορτισμένη και σε καλή κατάσταση). Ο υπολογιστής σε λίγο θα μας παρουσιάσει την «αρχική οθόνη» . Στην οθόνη αυτή εμφανίζονται διάφορα εικονίδια, που τοποθετούνται από εμάς για να διευκολυνθούμε στη χρήση του υπολογιστή. Πολλά από τα εικονίδια είναι αυτοτελή προγράμματα ή είναι φάκελοι που περιέχουν φακέλους και αρχεία.

Κλείσιμο υπολογιστή: Κλικ κάτω αριστερά στη σφαίρα «έναρξης» και κλικ στον «τερματισμός λειτουργίας» και περιμένουμε μέχρι να κλείσει .


Ενεργοποίηση εικονιδίου ΙΝΤΕΡΝΕΤ: με αριστερό διπλό κλικ ή με δεξιό κλικ και στη συνέχεια απλό αριστερό κλικ στην κάρτα που εμφανίζεται στη λέξη «άνοιγμα».

Στην εικόνα που εμφανίζεται διακρίνουμε τη λέξη Google και κάτω από αυτήν την μπάρα του Google. Από το 
πληκτρολόγιο αν πατήσουμε συγχρόνως Alt και Shift έχουμε εναλλαγή αγγλικών – ελληνικών. Κάτω δεξιά διαμορφώνεται ανάλογα η ένδειξη EN , EL. Για να έχουμε πληροφορίες για οτιδήποτε θέλουμε το γράφουμε στην μπάρα του Google, πατάμε Enter και άμεσα έχουμε την απάντηση ή μάλλον τις απαντήσεις διότι δίδονται μερικές χιλιάδες σε κλάσμα δευτερολέπτου. Από κει και πέρα είναι θέμα επιλογής να βρούμε την απάντηση που μας ενδιαφέρει. Άνω αριστερά έχουμε τα δυο βέλη (προς αριστερά , προς δεξιά) μας βοηθούν να ξαναδούμε την προηγούμενη και την επομένη οθόνη. Αν κάνουμε κλικ στις εννέα τελείες και επιλέξουμε ειδήσεις βλέπουμε τους τίτλους των κυριοτέρων ειδήσεων. Με τα βέλη του πληκτρολογίου ανεβοκατεβαίνει η σελίδα. Με την επιλογή You Tube μπορούμε να έχουμε τραγούδια , ταινίες κλπ. Σε όλα τα προγράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη δεξιά απάνω έχουμε την μπάρα
Πατώντας το μεσαίο τετράγωνο έχουμε μεγέθυνση της οθόνης σε όλη την επιφάνεια του υπολογιστή ενώ ξαναπατώντας το, έχουμε σμίκρυνση της οθόνης στο ¼. Πατώντας το Χ απομακρύνουμε την αντίστοιχη οθόνη. Αν σε μια οθόνη Ιντερνέτ πατήσουμε δεξιό κλικ μπορούμε να επιλέξουμε προσθήκη στα αγαπημένα, προσθήκη και ENTER. H εμφάνιση γίνεται από τη λέξη αγαπημένα κάτω από την μπάρα του Ιντερνέτ. Αν σε ένα ξενόγλωσσο κείμενο πατήσουμε δεξιό κλικ και μετάφραση, πάμε απάνω και βάλουμε Αγγλικά σε Ελληνικά και view γίνεται μετάφραση λέξη προς λέξη.



ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ WORD



Για ευκολία μπορούμε με δεξιό κλικ και Δημιουργία, πατώντας στη γραμμή : ”Έγγραφο του Microsoft Office Word” να κάνουμε ένα τυπικό έγγραφο επεξεργασίας κειμένου και να του δώσουμε ότι όνομα θέλουμε. Στη συνέχεια το κλικάρουμε και εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα: Υπενθυμίζουμε ότι με Alt και Shift ενεργοποιούμε Ελληνικά – Αγγλικά – Ελληνικά.

Επιλέγουμε γραμματοσειρά κλικάροντας στη θέση Calibri ή Arial και επίσης βάζοντας μέγεθος γραμματοσειράς 14 ή 16 επίσης κάνουμε κίτρινο το εικονίδιο που δείχνει τα όρια στοίχισης των γραμμών του εγγράφου. Έχουμε αριστερά στοίχιση, μεσαία, δεξιά και πλήρη στοίχιση. Για να έχουμε συνεχώς κεφαλαία γράμματα πατάμε το Caps Lock. Αν θέλουμε έντονα γράμματα πατάμε το Β και αν θέλουμε υπογράμμιση πατάμε το U. Επίσης για να έχουμε μεμονωμένα κεφαλαία κρατάμε πατημένο το Shift και μετά πατάμε το γράμμα. Για τονισμένο γράμμα πατάμε το πλήκτρο μετά το Λ και μετά πατάμε το επιθυμητό γράμμα. Για ελληνικό ερωτηματικό πατάμε το Q και για δυο τελείες πατάμε το Shift το κρατάμε πατημένο και πατάμε το Q. Για αλλαγή σειράς πατάμε Enter. Μπορούμε να βάλουμε μια φωτογραφία από την οθόνη στο κείμενο, σέρνοντας την με
το ποντίκι. Αν κάνουμε κλικ στη φωτογραφία μπορούμε να σύρουμε μια γωνιά της, με το ποντίκι και να τη μικρύνουμε ή μεγαλώσουμε. Κάθε τόσο πατάμε πάνω αριστερά την δισκετούλα για αποθήκευση. Όταν τελειώσουμε πατάμε το κόκκινο Χ απάνω δεξιά και αν μας ρωτήσει να το αποθηκεύσει του λέμε ναι. Αν θέλουμε χρωματιστά γράμματα πατάμε το Α και αν θέλουμε να μαρκάρουμε λέξεις με αριστερό κλικ μαρκάρουμε και μετά πατάμε το επιθυμητό χρώμα στη θέση ab. Επίσης μπορούμε να πάμε στο Ιντερνέτ να μαρκάρουμε την τρέχουσα διεύθυνση, να κάνουμε δεξιό κλικ και Αντιγραφή. Στη συνέχεια να πάμε στο κείμενο στη θέση που θέλουμε και με δεξιό κλικ και επικόλληση να μεταφέρουμε την διεύθυνση στο κείμενο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε μαρκάροντας ένα κομμάτι από κάποιο κείμενο και να το μεταφέρουμε κάπου αλλού. Αν κάνουμε ορθογραφικό λάθος υπογραμμίζει με κόκκινο το πρόγραμμα τη λέξη που δεν γνωρίζει και με δεξιό κλικ στη λέξη μας προτείνει ποιες θεωρεί σωστές και επιλέγουμε οπότε γίνεται αυτόματα η διόρθωση. Μπορούμε να βάλουμε αρίθμηση στις σελίδες και να κάνουμε υποσέλιδα. Αν το κείμενο είναι μεγαλύτερο από σελίδα μπορούμε να το δούμε ή ρολάροντας το ροδάκι από το ποντίκι ή πατώντας τα πλήκτρα Page Down Page Up. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος της ορθογραφίας Πατάμε Αναθεώρηση και δεξιά Ορθογραφικός & γραμματικός έλεγχος.
 







Ε ΜΑΙL




Για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρέπει και εμείς και ο παραλήπτης να έχουμε μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Δυο τρόποι υπάρχουν για να έχουμε μια τέτοια διεύθυνση. Είτε από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ μια δωρεάν διεύθυνση της μορφής: onoma@gmail.com, onoma@hotmail.com, onoma@yahoo.com ή να έχουμε ένα email από τον πάροχο του ΙΝΤΕΡΝΕΤ πχ τον ΟΤΕ της μορφής onοma@otenet.gr Στην περίπτωση onoma@gmail.com το δημιουργούμε από το www.gmail.com Με την ενεργοποίησή του πατώντας τη λέξη Gmail,

στην εμφάνιση της σελίδας του Google, βλέπουμε τον πίνακα των μηνυμάτων όπως παρακάτω Πρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχουν μηνύματα και στα περισσότερα όπου τα ανεπιθύμητα γιατί καμιά φορά μερικά εισερχόμενα τοποθετούνται εκεί.
Αν όμως κάνουμε δεκτό κάποιο ανεπιθύμητο τότε γίνονται εφεξής κανονικά δεκτά όλα του ίδιου αποστολέα.
Εάν έχουμε λάβει ένα μήνυμα του κάνουμε κλικ, το διαβάζουμε, βλέπουμε τα συνημμένα, αν θέλουμε τα αποθηκεύουμε στην επιφάνεια εργασίας, για ευκολία και αν θέλουμε τα σύρουμε από την επιφάνεια εργασίας και τα βάζουμε σε όποιο φάκελο νομίζουμε ότι θα τα ξαναβρούμε όταν τα αναζητήσουμε. Υπάρχει η επιλογή προβολή και λήψη των συνημμένων αρχείων, Επίσης υπάρχει επιλογή απάντηση και προώθηση. Πατώντας απάντηση απαντούμε στον αποστολέα και πατώντας προώθηση το στέλνουμε σε κάποιον άλλο. Μηνύματα που δεν μας ενδιαφέρουν τα πάμε στα διαγραμμένα (ή σύροντάς τα με το ποντίκι στον κάδο ή δεξιό κλικ και διαγραφή). Αν θέλουμε να τα ξαναδούμε, τα ψάχνουμε στο φάκελο Διαγραμμένα και αν θέλουμε να τα εξαφανίσουμε αδειάζουμε τα διαγραμμένα με δεξιό κλικ. Στην απάνω σειρά αριστερά αν πατήσουμε ΣΥΝΤΑΞΗ παίρνουμε μια φόρμα που μπορούμε να γράψουμε ότι θέλουμε, και με αποστολή να το στείλουμε στη διεύθυνση που έχουμε γράψει. Επίσης μπορούμε να επισυνάψουμε έγγραφα ή φωτογραφίες σέρνοντας τα από την οθόνη με το ποντίκι, ή χρησιμοποιώντας τα σχετικά εικονίδια που βρίσκονται κάτω δεξιά της λέξης αποστολή. Πρέπει να βάζουμε πάντα θέμα για να μπορούμε να το ξαναβρούμε.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

(DVD, CD,ΦΟΡΗΤΗ ΜΝΗΜΗ –USB STIK -, ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ)

Δημιουργούμε ένα φάκελο στην οθόνη και του δίνομε το όνομα που θέλουμε.  Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) ,¨βλέπουμε¨ το μέσον από το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε αρχεία και το κλικάρουμε, αυτό ανοίγει και βλέπουμε τα περιεχόμενα. Επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να μεταφέρουμε. Αν είναι πολλά κλικάρουμε με τη σειρά ένα ένα πατώντας συγχρόνως το πλήκτρο, του πληκτρολογίου,  Ctrl, κάτω αριστερά. Αυτά γίνονται μπλε. Μετά σύρουμε με το ποντίκι ένα και το βάζουμε στο φάκελο που κάναμε στην οθόνη, με την κίνηση αυτή μπαίνουν όλα στο φάκελο.  Είναι ενδεχόμενο να χρειασθεί να μικρύνουμε την οθόνη, (πάνω δεξιά το τετραγωνάκι). Αν θέλουμε να τα μεταφέρουμε όλα μαζί κλικάρουμε το πρώτο και πατώντας το Shift πατάμε το τελευταίο, Τότε γίνονται όλα μπλε. Με τον ίδιο τρόπο τα σέρνομε όλα μαζί και μπαίνουν στο φάκελο που τα προορίζουμε. Όταν είναι μπλε πατώντας σε ένα δεξιό κλικ και διαγραφή διαγράφονται από το αρχικό μέσον που είναι αποθηκευμένα. Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση φωτογραφικής μηχανής γιατί έτσι ελευθερώνουμε χώρο σε αυτήν για νέες φωτογραφίες. Προσοχή όμως μην τις σβήσουμε πριν τις αντιγράψουμε.

Ευκολα μπορούμε να επεξεργαστούμε φωτογραφίες. Αφού τις κλικάρουμε , πατάμε Ανοιγμα στην οθόνη που εμφανίζεται και στη συνέχεια Microsoft office Picture Manager και μετά επεξεργασία εικόνας. Από εδώ μπορούμε πλέον να αφαιρέσουμε τμήματα, να περιστρέψουμε την εικόνα, να αλλάξουμε φωτεινότητα κλπ.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ WINCMD32 ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΡΧΕΙΩΝ

Ανοίγουμε το WINCMD32
   

Στην αριστερή στήλη έχουμε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας που φαίνονται όλοι οι φάκελοι που έχουμε. Μπορούμε εύκολα χρησιμοποιώντας την εντολή MkDr  του προγράμματος να δημιουργήσουμε ένα νέο φάκελο και να του δώσουμε το όνομα που θέλουμε. Ο φάκελος παρουσιάζεται στην αριστερή στήλη. Αν τον κλικάρουμε ο φάκελος ανοίγει. Μετά πάμε στη δεξιά στήλη πατάμε το βελάκι πάνω δεξιά και εμφανίζονται όλα τα φορητά μέσα μνήμης που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να επεξεργαστούμε, κλικάρωντας   το. Από δω και πέρα με δεξιό κλικ στα διάφορα αρχεία αυτά γίνονται κόκκινα και μπορούμε να  τα αντιγράψουμε (Copy), να τα μεταφέρουμε (RenMov) στον φάκελο που έχουμε ανοίξει ή να τα διαγράψουμε (Delete). Στην μεταφορά και διαγραφή μας ζητά πάντα επιβεβαίωση. Χρησιμοποιώντας τις δυο τελείες του προγράμματος, στο πάνω μέρος αλλάζουμε επίπεδα εργασίας.

SKYPE

Η εγκατάσταση του προγράμματος, γίνεται εύκολά  από το google ζητώντας  skype. Είναι στην Ελληνική γλώσσα Προσοχή πρέπει να σημειώσεις το όνομα που θα δώσεις ακριβώς όπως το έδωσες,  το  email και το  pass γιατί πολλές φορές σου τα ζητά κατά διαστήματα.

Στα περιεχόμενα  Αναζήτηση, βλέπεις όλους όσους έχεις συνδέσει με το λογαριασμό σου. Εχουν μπροστά ένα εικονίδιο αν αυτό είναι πράσινο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή μιλά στο πρόγραμμα και άρα μπορείς να τον καλέσεις πατώντας το όνομά του και βιντεοκλήση .



Δεξιά βλέπεις την εικόνα του άλλου και σε τετραγωνάκι κάτω αριστερά μέσα στη μεγάλη εικόνα βλέπεις την εικόνα σου όπως τη βλέπει ο άλλος. Μπορείς αν θέλεις να γράψεις ένα μήνυμα δεξιά από το προσωπάκι στο βελάκι  το γράφεις και πατάς enter και ο άλλος το διαβάζει, Επίσης μπορείς να στείλεις ολόκληρο φάκελο από το διπλανό σημείο.

Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν σχετικά με ενεργοποίηση της κάρτας ήχου (ηχεία, μικρόφωνο) καθώς και με την εγκατάσταση της κάμερας. Εύκολα κάνουμε έλεγχο ηχείων, μικροφώνου και κάμερας. Κάνοντας κλήση στο echo sound test. Από  το τεστ βλέπεις αν δουλεύουν τα ηχεία και το μικρόφωνο. Αν δεν δουλεύει κάτι πάμε Κλήση, ρυθμίσεις ήχου, συσκευές ήχου και κάνουμε ρυθμίσεις. Ενδεχομένως να πρέπει να ενεργοποιηθεί άλλο μικρόφωνο και άλλο ηχείο, αν πχ έχουμε πρόσθετα ακουστικά ή πρόσθετο μικρόφωνο. Οσον αφορά την κάμερα πάμε εργαλεία εκλογές video .

Αν δε διαθέτει ο υπολογιστής μας κάμερα αγοράζουμε μία φορητή  με μικρόφωνο αντί 10 ευρώ και λύνεται αμέσως το πρόβλημα,  με παράλληλη ενδεχομένως ρύθμιση όπως αναφέρεται παραπάνω.